Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши призова Европейския парламент да

...
Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши призова Европейския парламент да
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши: ЕП да отнеме на имунитета на Ева Кайли


Главният прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши прикани Европейския парламент да отнеме имунитета на двама гръцки евродепутати, в това число на Ева Кайли, която е забъркана в скандал за подкупи от чужбина.

Прокуратурата на Лаура Ковеси съобщи, че социалистката Каили и нейната колежка консерваторка Мария Спираки са обвинени в настрана дело, обвързвано с изплащането на хонорари на парламентарни сътрудници.

Кайли към този момент е упрекната в белгийско следствие за хипотетични подкупи, за които се твърди, че са били платени от домакина на Световното състезание по футбол Катар, с цел да усъвършенства имиджа си и да повлияе на политиката на Европейски Съюз.

По това дело белгийски магистрат заключи, че нейният депутатски имунитет няма да се ползва, защото се твърди, че тя е била хваната с хиляди евро в брой.

Но по обособения въпрос за парламентарните надбавки и възнагражденията на асистентите тя продължава да се употребява със отбрана като член на Екологичен потенциал, както и нейният политически противник Спираки, който няма връзка със абсурда с подкупа.

" Днес, в сходство с процедурите, планувани в правото на Съюза, европейският основен прокурор изиска снемането на имунитета на госпожа Ева Кайли, член на Европейския парламент, и на госпожа Мария Спираки, член на Европейския парламент ", се споделя в изказването.

" Въз основа на отчет за следствие, получен от Европейската работа за битка с измамите (OLAF), има съмнение за машинация в ущърб на бюджета на Европейски Съюз по отношение на ръководството на надбавките за парламентарни сътрудници, и по-специално във връзка с възнагражденията на упълномощените парламентарни сътрудници. "

Снемането на имунитета на евродепутат от наказателно следствие изисква гласоподаване в Народното събрание. 

Прокурорът на Европейски Съюз е изпратил писмо до ръководителя на Народното събрание Роберта Мецола, с цел да изиска такова гласоподаване да бъде планувано, заяви Агенция Франс Прес.

Арестът на Кайли предходната седмица провокира шокови талази в Европейския парламент на фона на апели за бистрота и антикорупционна промяна.

Катар отхвърля да има каквато и да е връзка със случая и твърди, че всяко съмнение за нередности е " съществено подвеждащо ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР