Азербайджан издаде заповед за бивш сепаратистки лидер, докато мисията на ООН пристига в Нагорни Карабах

...
Главният прокурор на Азербайджан казва, че страната е издала заповед
Коментари Харесай

Главният прокурор на Азербайджан казва, че страната е издала заповед за арест на бившия сепаратистки лидер в Нагорни Карабах Араик Арутюнян

От АВЕТ ДЕМУРЯН Associated Press, 1 октомври 2023 г., 8:19 ч.

ЕРЕВАН, Армения -- Главният прокурор на Азербайджан издаде заповед за арест на бивш лидер на Нагорни Карабах Араик Арутюнян в неделя, като първата мисия на ООН, която посети региона от три десетилетия, пристигна в бившата отцепила се държава.

Арутюнян ръководеше отцепилия се регион, който е международно признат като част от Азербайджан, но до голяма степен е населено с етнически арменци, между май 2020 г. и началото на септември. По-малко от месец по-късно сепаратисткото правителство заяви, че ще се саморазпусне до края на 2023 г. след три десетилетия опит за независимост.

Азербайджанската полиция арестува един от Бившият министър-председател на Арутюнян, Рубен Варданян, в сряда, докато се опитваше да премине в Армения заедно с десетки хиляди други, които избягаха след 24-часовия блиц на Баку миналата седмица, за да си върнат контрола над Нагорни Карабах.

Арутюнян и бившият военен командир на анклава Джалал Арутюнян са обвинени в изстрелване на ракети срещу третия по големина град в Азербайджан Ганджа по време на 44-дневна война в края на 2020 г., съобщиха местни медии. Сблъсъкът между азербайджанския военен сблъсък и силите на Нагорни Карабах доведе до разполагането на руски мироопазващи сили в региона.

Съобщението за заповед за арест от главния прокурор Камран Алиев отразява заповедта на Азербайджан намерение бързо и със сила да наложи хватката си в региона след три десетилетия конфликт със сепаратистката държава.

Докато Баку обеща да зачита правата на етническите арменци в Нагорни Карабах много са избягали поради страх от репресии или загуба на свободата да използват своя език и да практикуват своята религия и културни обичаи.

На брифинг в неделя прессекретарят на президента на Армения Назели Багдасарян каза, че 100 483 души вече са пристигнали в Армения от Нагорни Карабах, чието население е около 120 000 преди настъплението на Азербайджан.

Някои хора се редяха на опашка с дни, за да избягат от региона, защото единственият път към Армения – криволичещ планински път – беше задръстен от бавно движещи се превозни средства.

Делегация на ООН пристигна в Нагорни Карабах в неделя, за да наблюдава ситуацията. Мисията е първата на организацията в региона от три десетилетия, поради „много сложната и деликатна геополитическа ситуация“ там, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик пред репортери в петък.

Местните власти отхвърлиха посещението като формалност. Хунан Тадевосян, говорител на службите за спешна помощ на Нагорни Карабах, каза, че представителите на ООН са дошли твърде късно и броят на цивилните, останали в регионалната столица Степанакерт, може да се „изброи на пръстите на едната ръка“.

„Върших доброволческата работа. Хората, които бяха оставени да се приютяват в мазетата, дори хора, които бяха психически неразположени и не разбираха какво се случва, ги качих на автобуси със собствените си ръце и ги изведохме от Степанакерт“, каза Тадевосян пред арменското издание News.am.

„Обиколихме целия град, но не намерихме никого. Не е останало общо население“, каза той.

Арменският министър на здравеопазването Анахит Аванесян каза, че някои хора, включително по-възрастни, са починали по пътя за Армения като те бяха „изтощени поради недохранване, оставени дори без да вземат лекарства със себе си и бяха на път повече от 40 часа.“

Арменският министър-председател Никол Пашинян заяви в четвъртък, че изселването на етнически арменци от Нагорни Карабах се равнява на „пряк акт на етническо прочистване и лишаване на хората от родината им“. категорично отхвърли обвиненията на Пашинян, като каза, че напускането на арменците е „тяхно лично и индивидуално решение и няма нищо общо с принудителното преместване.“

В Атина, Гърция, няколко стотици арменци се събраха в неделя вечерта пред гръцкия парламент, за да протестират срещу предстоящото разпускане на Нагорни Карабах - или Арцах, както го наричаха в банерите, които носеха, на гръцки и английски. След това те тръгнаха към офисите на Европейския съюз, на няколко пресечки от тях. Протестът беше мирен.

___

Автор на Associated Press Кейти Мари Дейвис в Манчестър, Англия , допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР