Главният прокурор Иван Гешев знае кой спецобвинител ще работи по

...
Главният прокурор Иван Гешев знае кой спецобвинител ще работи по
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата крие кой ще разследва Гешев

Главният прокурор Иван Гешев знае кой спецобвинител ще работи по сигнала на вътрешния министър Бойко Рашков против него, само че обществото няма право да знае на кого е разпределена преписката. Това се разбра в сряда, откакто шефката на спецпрокуратурата разгласи, че сигналът на Рашков е разпределен на инцидентен принцип на наблюдаващ прокурор. Говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев посочи пред " Лекс ", че не може да заяви имената на прокурора, тъй като са персонални данни.

Още преди 5 години обаче Върховният административен съд постанови, че имената на наблюдаващите прокурори са публична социална информация, не може да са загадка и няма спънка да бъде получена информация за името на съответния прокурор,  (решението на Върховен административен съд виж ). Криенето на имената на наблюдаващите прокурори обаче е трайна процедура на прокуратурата, въпреки че магистратите са обществени персони. Не устоя и аргументът, че по този начин се защищават от обвинени, защото страните по делата знаят кой ги води.

Във вторник Рашков сезира зам.-главния прокурор и шеф на националното разследване Борислав Сарафов със сигнал против Гешев за оповестяване на доказателства, събрани със специфични разследващи средства. Става дума за нарушаванията, разказани и в  на Рашков до правосъдния министър Янаки Стоилов, на които бе учредено и настояването за предварителното преустановяване на мандата на Гешев. Миналата седмица Висшият правосъден съвет го отхвърли като неприемливо. Според Рашков с изключение на, че Гешев непозволено е разгласявал данни, събрани със СРС, те са подбирани по този начин, че някой да бъде подложен в неуместна светлина.

Националното разследване реагира стремително и трансферира топката на спецпрокуратурата с оправданието, че няма пълномощия да образува каузи.

" Г-н Сарафов, Вие имате статут на прокурор и на проверяващ орган. Изложеното тук е съображение за извод, че са налице в действителност и правни предпоставки да вземете решение за формиране на досъдебно произвеждане и започване на следствие. По подобен метод ще се отговори и на въпросите: недостижим ли е основният прокурор у нас, работи ли действително правилото на тъждество на жителите, прогласен в Конституцията и дали следствено-прокурорската процедура е на равнището на решението на Конституционния съд (че всеки прокурор може да проверява основния, бел. ред.) ", написа в сигнала на Рашков до Сарафов.

В него се дават три образеца. Първият се отнася до оповестените на уеб страницата на прокуратурата на 28 януари 2020 година извадка от разпореждане и звукозаписи, добити посредством СРС, които съдържат  и командващия Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков. Следващият образец е  на журналиста Огнян Стефанов, депутата Александър Паунов и Васил Божков. Третият образец в сигнала е публикуването от прокуратурата на  между президентския секретар Пламен Узунов и предприемача Пламен Бобоков. 

Гешев незабавно видя в сигнала против себе си политика и офанзива против цялата институция. Говорителката му Сийка Милева свика публицистите, с цел да им изясни, че  " още веднъж ставаме свидетели на следващия политически акт без правна обосновка, който цели да урони престижа на правосъдната власт ".

Сега спецобвинителят, на който се падна достойнството да ревизира началника си, би трябвало да реши има ли задоволително данни в сигнала за осъществено закононарушение и да образува досъдебно произвеждане. Ако одобри, че данни за незаконна активност на Гешев няма, той ще приключи инспекцията. При всеки случай обаче ще би трябвало да уведоми подателя на сигнала за решението си. А Бойко Рашков ще има право да го апелира пред горестоящата прокуратура, в случай че не е удовлетворен. В случая това е Апелативната профилирана прокуратура.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР