Главният прокурор Иван Гешев проговори за предполагаемия атентат срещу него

...
Главният прокурор Иван Гешев проговори за предполагаемия атентат срещу него
Коментари Харесай

Иван Гешев проговори след взрива. За да пита вътрешния министър откъде има информация


Главният прокурор Иван Гешев проговори за хипотетичния атентат против него за първи път - цяла седмица след гърмежа пред кортежа му по пътя София - Самоков. Инцидентът, който се проверява като терористичен акт от националното разследване, се случи на 1 май. Чак на 7 май Гешев за първи път се появи в ефир - приказва за Българска национална телевизия - от Ню Йорк, Съединени американски щати. И разкритикува служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.

Интервюто за публичната телевизия идва два дни, откакто в петък Демерджиев разкри от парламентарната естрада, че Гешев не е бил със фамилията си в колата по време на гърмежа. В същия ден началникът на следствието Борислав Сарафов се извини за поддържането на сходна версия и се оправда, че е бил измамен от думи на самия Гешев. Сега основният прокурор удостовери, че в колата по време на опита за атентат е бил без фамилията си и единствено със чиновници на НСО.

" Не е неприятно хората, говорили несвързано по този случай, да стартират да се извиняват ", съобщи той по адрес на Демерджиев. Според Гешев объркването в думите на заместника Сарафов му се е случило поради медийни тълкования. Обвинител №1 в деня на гърмежа " неофициално " разговарял с публицисти посредством известия. Когато го питали по какъв начин е, той дал отговор, че е добре, само че се тревожи за децата си, които доста се уплашили. Такъв откъс се появи на 1 май в уеб страницата " Епицентър ". И точно той бил разяснен погрешно.

" Министърът не взе участие в следствието, от кое място има информация? ", попита още Гешев по адреш на ръководителя на Министерство на вътрешните работи. " За мен е необичайно по какъв начин министърът приказва неща, които би трябвало да са ясни след следствието ", добави той и съобщи, че Демерджиев не е бил на мястото на случая. Припомни още, че в следствието на гърмежа взе участие и Европол, въпреки да няма подозрения в качеството на работа на българските служби.

" Оказа се, че в България има повече специалисти по гърмежите, в сравнение с в Израел ", разяснява още основният прокурор - този път във връзка различен сюжет, показан от Демерджиев. А точно, че мистериозният израелски специалист, за който още веднъж от следствието твърдяха, че е направил оглед на местопроизшествието, е кацнал в България час и половина преди гърмежа. " Израелският специалист е видял доста и аз му се поверявам повече от на Демерджиев ", съобщи Гешев и добави, че " който би трябвало, доста добре знае " кой тъкмо е въпросният израелски жител.

" Какво тъкмо се е случило, ще каже следствието ",добави още основният прокурор. Обясни още, че цяла седмица не е коментирал обществено случилото се, тъй като желал да мине малко време и самичък за себе си първо да си направи заключения. Уточни, че няма право да получава информация по досъдебното произвеждане и не го следи.

" Не ме е боязън, някои други хора би трябвало да ги е боязън ", загадъчно сподели Гешев.

Интервюто за Българска национална телевизия се случи от Ню Йорк, където основният прокурор се оказа на посещаване. Той твърди, че пътуването е било планувано от дълго време, а нямал право да се отклони от програмата си. За визитата в Съединени американски щати от пресцентъра на прокуратурата няма никаква информация. Преди няколко месеца - директно преди аудиенция във Вашингтон, рекламирана като присъединяване в прословутата молитвена закуска при президента Джо Байдън, пресцентърът даваше напоителна информация. По-късно се оказа, че Гешев е бил в отпуск за този воаяж.Къде се намира Гешев в този момент - дни след хипотетичния атентат против него се разбра от кадър, оповестен персонално от него в Twitter точно на Гергьовден. На фотографията е и Владимир Николов - ръководител на асоциацията на прокурорите и определен за член на Висшия правосъден съвет.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР