Главният прокурор Иван Гешев най-сетне повдигна завесата за записите от

...
Главният прокурор Иван Гешев най-сетне повдигна завесата за записите от
Коментари Харесай

Записали Радев покрай проучване на фирма

Главният прокурор Иван Гешев най-накрая повдигна завесата за записите от СРС, които прокуратурата разсекрети около офанзивите си против президента. По думите му следствието било против " компания контрагент на Министерството на защитата и изобщо на въоръжените сили с разнообразни доставки за стотици милиони през годините ". В хода на инспекцията " ДАНС са експлоатирали СРС отвън наказателно произвеждане, не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, решили са, че са съотносими към това следствие, изпратили са ги на наблюдаващите прокурори, те са ги включили към досъдебното произвеждане ". На 22 януари анализът на прокурорите установил, че евентуално президентът приказва с шефа на Висш съдебен съвет Цветан Стойков. " Знаейки преобладаващото мнение, че по отношение на президента не може да се правят никакви дейности, вършат само вероятното - да спрат наказателното произвеждане, и го изпращат при мен. Какъв е моят потребен ход - да скрия това дело? ", съобщи Гешев. Главният прокурор отхвърли настояването му до Конституционен съд да е реванш поради отхвърли на Радев да подпише назначението му от първия път.

Въпреки острите офанзиви, които насочи към президентската институция, основният прокурор отхвърля да има война сред него и Румен Радев. " Сблъсък с президента не сме имали. Това беше институционално искане. Според мен процедурата е ясна. Прокуратурата има доста огромен капацитет, който не е употребила доста време ", опита се Гешев да изясни настояването си до Конституционния съд за отнемането на имунитета на президента. " Моето мнение е, че в България няма безспорни имунитети. Оттук нататък всичко е в ръцете на Конституционен съд ", настоя той.

Главният прокурор в детайли изясни какъв брой спокойна страна е България. " Взимаме положителни заплати, член сме на Европейски Съюз, тъй че нямам терзания, че ще се изтощи прокуратурата. Нямаме неразкрито съвсем ликвидиране предходната година, с изключение на едно поръчково. Нямаме стотиците престрелки сред наркобанди. Една да се случи в България и ще падне държавното управление. Ние сме богата страна, просто се краде доста. И вторият проблем е битовата престъпност. Тези проблеми могат да бъдат сведени до естествени граници, просто би трябвало да си вършим работата ", счита Гешев.

Преди ден ГЕРБ се отметнаха от поръчката, че могат да задвижат процедура по импийчмънт против Румен Радев. " България има потребност от обикновено работещи институции. Ние не желаем да влагаме в политическо опълчване, само че най-много не желаеме да способстваме за разделянето на обществото ", разгласи вицепремиерът Томислав Дончев на изключителна конференция в централата на ГЕРБ.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов отбрани командира на Военновъздушни сили. " Изпратих искане до началника на защитата. Никой мен не ме е уведомил за СРС. Няма престъпление от командира на Военновъздушни сили. Той е удовлетворил всички претенции на КПКОНПИ. Аз мисля, че никой не е хвърлял леке върху него, с цел да го почистваме. Не знам защо го проверява прокуратурата, не съм осведомен ", настоя военният министър. Според него няма съображение за освобождението на Стойков като началник на Военновъздушни сили.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР