Главният прокурор Иван Гешев и заместник главният прокурор Десислава Пиронева

...
Главният прокурор Иван Гешев и заместник главният прокурор Десислава Пиронева
Коментари Харесай

Главният прокурор Иван Гешев участва в 16-ата среща на Консултативния форум на главните прокурори на държавите членки на Европейския съюз

Главният прокурор Иван Гешев и заместител основният прокурор Десислава Пиронева вземат участие в 16-ата среща на Консултативния конгрес на основните прокурори и ръководители на прокурорски служби на страните членки на Европейския съюз, която се организира в интервала 13-14 октомври 2022 година в гр. Хага, Кралство Нидерландия.

Програмата на срещата е фокусирана върху наказателноправните последствия за европейските страни от военния спор в Украйна. Обърнато бе внимание и на предлагането на Европейската комисия за изменение на Регламента за действие на Евроюст за да бъдат въведени нужните разпореждания, позволяващи изчерпателен разбор и запазване на събрани доказателства за военни закононарушения, осъществени по отношение на военния спор в Украйна.

Главните прокурори се сплотиха за това, че като част от европейското семейство всяка страна член на Европейски Съюз следва да поставя старания за гарантиране сигурността на обществото и стабилността на националната си правна система в духа на демократичните полезности и отстояването на върховенството на закона.

Тазгодишната среща на Консултативния конгрес бе под председателството на Оливие Кристен, началник на отдела по наказателни въпроси и помилвания на Франция, и на Игор Стриж, основен прокурор на Чешката република. Господин Стриж откри срещата с приветствено слово, в което акцентира, че определената тематика на 16-ата подред среща е от изключителна значимост както в европейски, по този начин и в интернационален проект, тъй като слага под риск от съществено нарушение правовия ред, главните човешки права и хуманността, присъща за демократичните страни.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи готовността на българската прокуратура за интензивно съдействие с европейските й сътрудници втехните дейности по отношение на настоящата интернационална конюнктура и произлизащите от нея провокации пред правораздавателните органи.

Оливие Кристен акцентира нуждата от съдействие на магистратите като основен детайл за отбрана ползите на европейските жители. Той насочи апел към своите сътрудници за иницииране на повече следствия на военни закононарушения и съгласуваност с партньорските правосъдни институции в Европа. Отчетен бе и приносът на Евроюст за реализирането на ефикасни следствия, разбор и запазване на доказателства, произлизащи от водените национални следствия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР