Главният прокурор Гешев би могъл да предизвика истинска революция в

...
Главният прокурор Гешев би могъл да предизвика истинска революция в
Коментари Харесай

Медийният Гешев стана плеър

Главният прокурор Гешев би могъл да провокира същинска гражданска война в пъблик рилейшънса. Например - да запише типово видеообръщение и то да бъде предавано при най-различни случаи и мотиви (дано не и в новогодишната нощ, която чука на вратата)...

Независимо дали е в парамента, на село с родителите на починалото дете, на среща с възпитаници, на влизане във Висш съдебен съвет или на конференция по пътна сигурност - какъвто бе казусът през днешния ден - той е станал като генератор на еднотипни изказвания. 

Нямам удоволствието да го познавам в персонални диалози, само че в служебните е по този начин. За по-младите ще обясня по този начин: прилича на плеър, който плейва едно и също, без значение какво се случва (говори) или кои копчта се натискат отсреща. А за по-помнещите: на касетка с опцията auto reverse, която непрекъснато цикли едно и също.
Медийните 4 етапи
Като редови прокурор преди време Гешев първо не обичаше или най-малко отбягваше медийни изяви. После стана началник на спецпрокуратурата, по-късно зам. основен и откри избухналия интерес и светлината на прожекторите с лукса на брифингите, на които седи и разсъждава, общо взето без да го прекъсват. Тогава точно се лееха метафорите за кацането на Луната с дизелов мотор, или че сложността на работата на прокуратурата била като присаждане на глава.

После обаче - към този момент като основен, започна да заобикаля неуместните медии, които му задават нелицеприятни въпроси. Изявите станаха - непосредствено включване от двора на баба Сийка с откраднатите козички, на която апелативният прокурор носи мандарини, или от посещаване в Крива бара, където има непоносимо (но въпреки всичко битово и фасулско за разкриване) ликвидиране.

Сега, откогато Гешев реши да поеме казуса с " разпада на държавността " в свои ръце, си имаме работа с нова, 4-та фаза. Медийният Гешев към този момент не се тормози да застава пред микрофоните на БНР, на някои кореспонденти от бТВ, пресгрупата " Капитал "  или " Свободна Европа " - най тежките му критици.

Застава и просто повтаря едно и също! Независимо какво бива питан, оборван или от време на време искрено заяждан от страна на репортерите.

Но да разгледаме въпросните въртени нонстоп изказвания, които не са изключително доста - 7-8 основни, с разнообразни подварианти.
1. " Бесен съм! Пълен разпад на държавността, неуспех и злополука в битката с престъпността "
Че страната не е " цъфнала ", не е. Да не приказваме за съвършената стихия от обедняване (традиционно мощен криминогенен фактор), война (нали не мислите, че идващите украинци са единствено светци), мигранти откъм пробитата ограда... Няма в този момент да питаме прокуратрата къде са делата за гражби при построяването на оградата?

Но при все, че прокуратурата и в частност нейният безспорен хегемон безспорно са аполитични и се управляват единствено от Конституцията и законите на страната, забавно е да изследваме - по кое време тъкмо Гешев прозря този цялостен разпад на държавността и повсеместна покруса по всички фронтове.

Например - към 4 април 2021 година, когато към този момент дефинитивно се разбра, че ГЕРБ и неговият пък хегемон няма да ръководят, Гешев бе извършил съвсем година и половина от мандата си на основен прокурор. А, преди този момент бе зам. основен, а още по-преди - началник на обичаната Спецпрокуратура. И нито един път до тази дата не бе съзрял сходна съсипия, гнилоч и навсякъде изродяване на битката с престъпността.

Друг нелош въпрос към това изказване е: какво работи основният прокурор? Той нито е началник на Националния статистически институт, нито пък журналист в издание откъм тези, които са изгубили изборите... Защото като подобен звучи.

Точно противоположното - до дни Гешев ще навърши първите 3 години от мандата си, между другото един от най-дългите в цялото държавно устройство. Неслучайно на тази фигура ѝ е обещано толкоз време - да взима ограничения и да организира политики. Иначе ние за констатации ли плащаме тази заплата?
2. Пълният срив и провал са поради закриването на Спецпрокуратурата
Гешев повтаря, че надали не държавността се е крепила на Спецпрокуратурата (включително и битката с злополуките или телефонните измами, нищо че те в никакъв случай не са били обект на следствие на " спеца " ).  Не споделя две неща: къде са наказаните " върхове на властта ". И второ - как по този начин настана подобен срив за 3 месеца, откогато спецпрокуратурата не съществува - едвам от края на юли, 2022 година

Има и обратния въпрос - той провидя " цялостен разпад на държавността ", откакто ГЕРБ не е на власт - но спецпрокуратурата продължи да съществува година и недостатък по-късно. Тогава кой ѝ пречеше на триумфите?
3. Три милиарда лв.
Мистерия е от кое място основният прокурор вади това число, което повтаря всякога. При това го " връзва " към тези от " едни две партии ", които по тази причина закрили Спепрокуратурата и по тази причина желаят неговата оставка - поради трите милиарда лева Веднъж даже не отговори на члена на ВСС Атанаска Дишева - от кое място ги взима тия милиарди.

Вероятно по доста груби калкулации това са обезпеченията (запори), поискани от КПКОНПИ. Но първо на първо - поискани, а не утвърдени от съда. Второ обезпечения - не конфискации, камо ли пък осъществени с влезнал в действие правосъден акт. И трето - въпреки всичко - обезпечения, поискани не от прокуратурата, а от напълно различен орган. Пък бил той и ръководен от Сотир Цацаров.
4. Калпавото законодателство пречи на прокуратурата у нас да направи огромните удари
Тук също е значим таймингът. Гешев пропуща да каже - какъв процент от това законодателство е създадено " на коляно " - както се шегувахме, когато в Народното събрание размахваха палката видни диригенти на законотворческия развой като Цветан Цветанов и Данаил Кирилов.
5. Нефелни политици се упражняват над него (и над мултитемпературния охладител), а не гледат действителните ползи на жителите
Гешев повтаря, че псевдополитици се упражняват с менте правосъдна промяна, а не гледат истинските проблеми на жителите. Не ги чуват. И той персонално ще се застъпи те - положителните жители, да бъдат чути от неприятните политици.

Не споделя едно: виждат ли част от жителите връзката сред повсеместната корупция и качеството им на живот?

Нищо не споделя за масовото рейдърство - крадене на бизнеси благодарение на правоохранителните органи. За изолирането и прогонването на естествените вложители (уж от страната с най-ниски данъци), за нулевото следствие на напълно явни, от време на време фрапиращи милиардни обири. Тези неща говорят ли за необходимосто от промени или по-скоро това са маловажни неща, а ПТП-тата - колкото и ужасни да са - са същински значимите?

Защото, в случай че жителите не виждат връзка сред правовата страна, върховенството на закона и невъзможността някой с прякор Каратиста да ти вземе бизнеса... значи не са никакви жители - повярвайте!
6. Прокуратурата е единствената постоянна институция
Разрадът на страната е толкоз огромен, че единствено прокуратурата остава постоянна. Това - на фона на несъмнено единствените в света митинги против прокуратурата и основния ти прокурор, звучи като демонстрация на прословутото възприятие за комизъм на последния.
7. Опорна точка - вие ми кажете защо да ме махат, нямат никакви аргументи.
Ами, има: един министър ги внесе, различен ги дописа, а трета министърка внесе цялостен втори пакет обвинявания. Това, че Висш съдебен съвет е станал модерно аксесоар - да вземем за пример каскет към властта на основният прокурор, не значи че някои от причините - да вземем за пример поощряването на насилието зад колоните на Министерски съвет, или безобразното манипулативно разкриване на СРС-та, или газенето на презумпцията за непорочност, са несериозни удари по престижа на правосъдната власт и не са нарушавания на Етичния кодекс.
8. МВР разкрива престъплениета - не ние
Това е най-парадоксалната и неуместна точка в репертоара на основния прокурр. Който съгласно нуждата на момента ту е основен воин и не пропуща да покаже - да вземем за пример на Кирил Петков, Лена Бориславова или Бойко Рашков - " кой тук е шефчето ", като ги привика на разпит... Но пък Министерство на вътрешните работи било шеф на разкритията, когато стане дума за провали. А прокуратрата единствено ги внася в съда. 

И ако ви се коства, че познавате и други такива auto reverse касети, и на мен по този начин ми се коства. Например, сетете се за един Валери Симеонов, за леко позабравения Антон Тодоров или за естествено - най-големия общественик сред футболистите и противоположното, управлявал ни цели 11 години. Просто при някои умеенето да яхнат мига, да се извъртят в импровизация и в последна сметка - сполучливо да натролят личния си диалог, е издигнато до галактически висоти. Като при Борисов.

Чудя се единствено - образоват ли ги някъде на някакво мистериозно място или е въпрос на персонални качества.

Или пък е композиция от двете... 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР