Главният изпълнителен директор на германската Комерцбанк - Манфред Кноф -

...
Главният изпълнителен директор на германската Комерцбанк - Манфред Кноф -
Коментари Харесай

Комерцбанк договори съкращаването на 10 хил. работни места

Главният изпълнителен шеф на немската " Комерцбанк " - Манфред Кноф - съгласува със чиновниците проекта за съкращаване на личния състав, с което проправи пътя на институцията за заличаването на 10 хиляди позиции в световен проект.  

Споразумението, оповестено от банката и от публични представители на профсъюзната организация Verdi на 7 май, беше централният пункт в напъните на Кноф да усили успеваемостта на втората по величина немска банка и да я върне на облага. В изявление за " Ройтерс " банкерът акцентира, че е " направена решителна крачка към постигането на постоянни целеви разноски и към възобновяване на устойчивата доходност " на кредитора.

" Комерцбанк " се надява, че преструктурирането ще върне шанса й да остане самостоятелна банка до момента в който се пробва да обърне нова страница след смяната на управническия екип и лъкатушенето на тактиката. Тя в никакъв случай не се възвърне изцяло след избавителната акция на страната по време на последната финансова рецесия от 2008-а и регистрира загуба в размер на 2.9 милиарда евро за 2020-а. 

Няолко седмици откакто при започване на годината стана основен изпълнителен шеф, Кноф разгласи проектите си да редуцира 10 хиляди работни места и да закрие стотици клонове в хода на преструктурирането на активността на банката, оценено на 1.8 милиарда евро. Банковото управление разгласи на 7 май, че сметката за тези промени ще е по-висока от първичните калкулации и ще отиде малко над 2 милиарда евро. 

Кноф уведоми още през януари чиновниците, че тези редукции са наложително  " горчиво хапче " и през идващите месеци банковото управление преговаряше за съкращенията с публични представители на профсъюза с вяра да реализират договорка преди годишното заседание на акционерите през май. 

Споразумението включва ранно пенсиониране и понижени работни часове за по-възрастните чиновници, както и пакети за компенсации и стратегии за преквалификация. 

Кристоф Шмиц - предтавител на профсъюза Verdi - изясни, че договорката ще предотврати насилствените уволнения и ще забави съкращенията, тъй че останалите на работа да не бъдат претрупани излишно. 

Кноф, който има подготовка на юрист, е прекарал по-голямата част от кариерата си в застрахователния колос " Алианц " преди да премине в " Дойче банк " през 2019-а, където оглави интервенциите на дребно в Германия. В началото на 2021-а той стана основен изпълнителен шеф на " Комерцбанк ".

" Дойче банк " и " Комерцбанк " се отхвърлиха от договарянията да се слеят през 2019-а, само че спекулациите за евентуалното им обединяване към момента не са затихнали. Въпреки че Кноф разяснява за " Ройтерс " на 7 май, че задачата му е да " подсигурява независимостта на " Комерцбанк " като печеливша, високорентабилна банка ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР