Главният изпълнителен директор на финансово-консултантската компания deVere Group, Найджъл Грийн,

...
Главният изпълнителен директор на финансово-консултантската компания deVere Group, Найджъл Грийн,
Коментари Харесай

Дългът на САЩ може да нарасне до $50 трилиона – ето защо

Главният изпълнителен шеф на финансово-консултантската компания deVere Group, Найджъл Грийн, изрази угриженост по отношение на възходящия дълг на Съединени американски щати и евентуалните последствия от него.

Грийн предвижда, че държавното управление на Съединени американски щати може да се затрудни да изплаща лихвите по дълга си от $31.4 трилиона, което може да докара до доста повишаване на равнището на дълга.

Той допуска, че в случай че стопанската система на Съединени американски щати изпадне в криза, на държавното управление може да се наложи да натрупа още повече дълг, единствено с цел да посрещне лихвените заплащания.

Грийн признава двупартийния компромис за повдигане на тавана на дълга, който може да има позитивни последствия както за американския народ, по този начин и за международната стопанска система. Въпреки това той акцентира негативния аспект на продължаващото увеличение на дълга.

Понастоящем той възлиза на $31 трилиона, като за изплащането на поправения дълг са нужни почти 8% от налозите.

Въпреки че някои могат да настояват, че този % е управляем, Грийн счита, че в случай че дългът продължи да нараства и в бъдеще настъпи спад, Съединени американски щати може да срещнат компликации при изплащането на отговорностите си.

Като се има поради актуалното ниво на дълга от $31 трилиона, Грийн слага въпроса дали е по-вероятно той да доближи $50 трилиона или да намалее до $25 трилиона.

Той стига до заключението, че е по-вероятно дългът да нарасне до $50 трилиона, като акцентира непрекъснатото предизвикателство за погашение на отговорностите, пред което Съединени американски щати в последна сметка ще се изправят.

Въпреки дълготрайните опасения Грийн признава, че договорката за тавана на дълга може да има краткосрочни изгоди за стопанската система и фондовия пазар. Той също по този начин допуска, че в дълготраен проект повдигането на тавана на дълга може да укрепи цената на щатския $.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР