Главният изпълнителен директор на Danske Bank - Томас Бьорген подаде

...
Главният изпълнителен директор на Danske Bank - Томас Бьорген подаде
Коментари Харесай

Шефът на Danske Bank подаде остава в резултат на международния скандал за пране на пари



Главният изпълнителен шеф на Danske Bank - Томас Бьорген подаде оставка, откакто най-големият датски заемодател разгласи резултатите от вътрешно следствие на банковия си клон в Естония, установявайки, че чиновниците му може би са заговорничели с клиенти, извършващи съмнителни финансови покупко-продажби, оповестява организация MarketWatch.

Danske Bank разгласи, че следствието е обхванало 15 хиляди клиенти, които са направили общо 9,5 млн. броя заплащания посредством естонския клон в интервала от 2007-а до 2015-а година, като общият поток от средства при тези заплащания е възлязъл на към 200 милиарда евро (около 233,7 милиарда долара).

Банката означи, че не може да даде точна оценка за броя на подозрителните транзакции, само че е докладвал на датските проверяващи органи за 630 съмнителни клиенти. Кредиторът също по този начин сподели, че " има съмнение, че в Естония има чиновници, които са подпомагали или заговорничели с клиенти на банката ".

Според Danske Bank следствието, осъществено от външна адвокатска адвокатска фирма, е открило, че редица някогашни и сегашни чиновници както на естонския клон, по този начин и на финансовата група като цяло, не са изпълнявали своите законови отговорности. Въпреки това, следствието заключава, че бордът на шефовете, ръководителят и основният изпълнителен шеф не са нарушили своите правни отговорности.

" Банката несъмнено не съумя да извърши своята отговорност по този въпрос. Това е разочароващо и недопустимо и предлагаме опрощение на всички наши притежатели на акции и не на последно място на нашите клиенти, вложители, чиновници и на обществото като цяло ", съобщи ръководителят на борда на банката Оле Андерсен.

В настрана изказване основният изпълнителен шеф Томас Бьорген уточни, че макар че следствието е открило, че е изпълнявал своите законови отговорности, той счита, че е най-добре да подаде оставка. " От известно време ми стана ясно, че оставката ще бъде вярното нещо, само че аз задържах вземането на това решението, тъй като усещах отговорността да се погрижа за банката през този сложен интервал по време на следствията ", означи Бьорген.

От Danske Bank пък обявиха, че ще бъде дарен брутен приход на стойност 1,5 милиарда датски крони (около 235 млн. щатски долара) на самостоятелна фондация, която поддържа начинания за битка с финансовите закононарушения. Дарението ще бъде предоставено през третото тримесечие, като в този момент банката чака чистата облага за цялата 2018-а година да бъде в диапазона сред 16 и 17 милиарда датски крони, което значи спад по отношение на предходните оценки за облага сред 18 и 20 милиарда датски крони.

Трябва да се има поради, че сега Danske Bank се проверява от американските и датските управляващи по обвиняване за пране на пари чрез транзакции през естонския ѝ клон, осъществени от непознати страни, най-вече от Русия.

Новината за оставката на Бьорген и за резултатите от вътрешното следствие предизвикаха нападателни продажби на акциите на Danske Bank, като при започване на европейската търговия те се намаляват с 5,83%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР