Главният изпълнителен директор на Български пощи ЕАД Филип Алексиев и

...
Главният изпълнителен директор на Български пощи ЕАД Филип Алексиев и
Коментари Харесай

Заплатите в "Български пощи" ще бъдат вдигнати с близо 20%

Главният изпълнителен шеф на " Български пощи " ЕАД Филип Алексиев и представителите на синдикалните организации в сдружението подписаха съглашение за увеличение на работните заплати с 19%, както и увеличение цената на ваучерите от 60 лева на 100 лева

На 20 декември 2022 година служащите и чиновниците в сдружението оповестиха началото на алегорични протестни дейности с носенето на ленти " Аз стачкувам ". На 20 януари тази година синдикалната федерация на известията към КНСБ за започване на ефикасни протестни дейности в " Български пощи " ЕАД. Причина за недоволството бе ниското възнаграждение на служащите и чиновниците и изискванията на труд в сдружението. Бе събщено, че възнагражденията все още са сред 712 и 849 лева и то след актуализация през юни 2022 година

Вицепремиерът и министър на превоза и известията Христо Алексиев разяснява, че съглашението ще понижи общественото напрежение в сдружението.

" Поставил съм като безспорен приоритет и подобряването на изискванията на труд освен в " Български пощи ", само че и в БДЖ, и в останалите сдружения ", сподели вицепремиерът.

Той разгласи, че стартира подготовката на проект за излекуване на сдружението. По думите му ограниченията могат да доведат в 3-годишен интервал до увеличение на пазарния дял на пощенския оператор в куриерските услуги до 10%, както и до нахлуване в бранша на финансовите и Фин-тех услугите.

Добави, че са подхванати дейности по преструктуриране на отговорностите на пощите. В момента те са в размер на 72 млн. лева и съгласно изчисленията на властта тяхното преструктуриране ще докара до икономисване на към 6 млн. годишно. Те ще бъдат употребявани както за погашение на по- високите хонорари, по този начин и за осъществяването на проекта за излекуване.

" Проблемите на " Български пощи " са наслагвани доста обратно във времето. Само заради, пощите са претърпели загуби в размер на 17 млн. лева Тези пропуснати доходи естествено са отишли в други оператори, най-вече частни. При състояние, че предходното управление на сдружението можеше да направи това, което ние направихме и да реалокира цялата база данни в държавния облак. За мен е необяснимо, за какво не е направено това деяние по-рано във времето ", сподели вицепремиерът.

Според водачите на КНСБ и КТ " Подкрепа " Пламен Димитров и Димитър Манолов, които също участваха на подписването, е прекрасен знак, че не се е стигнало до митинги, а до съглашение, което ще направи по-добър живота и труда на чиновниците на пощенския оператор. Двамата приканиха страната да подсигурява равни условия за работа на държавните и частните оператори в избрани браншове на стопанската система. Тяхната позиция, е че от време на време държавните икономически субекти са сложени в по-неблагоприятни конкурентни условия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР