Главният изпълнителен директор на Apple Тик Кук е оптимист относно

...
Главният изпълнителен директор на Apple Тик Кук е оптимист относно
Коментари Харесай

Apple планират да купуват кобалт директно от миннните компании

Главният изпълнителен шеф на Apple Тик Кук е оптимист по отношение на вероятностите за развиване на електрически коли

Цената на кобалта се е нараснала повече от три пъти през последните 18 месеца и сега един метричен звук се търгува за към 80 000 $./strong> Още по тематиката
Бумът при електрическите автомобили ще удвои търсенето на литий до 2025 година

Южна Америка и Китай се конкурират за лидерската позиция в производството на редкия метал
1 фев 2018
Електромобилите направиха кобалта най-горещата суровина на 2017 година

Цената на метала е скочила със 120% за годината, до момента в който Bloomberg commodity index се намали с 4%
21 дек 2017
Автомобилни компании дават обещание да съблюдават етичните правила при доставката на кобалт

Металът е нужен за производството на литиево-йонни акумулатори за електрически коли
4 дек 2017
Amnesty International: Големи компании употребяват неетични практики при доставката на метали

Корпорации като VW, Microsoft и Tesla подтикват употребата на детски труд и нерегулирани действия, твърди организацията
15 ное 2017 Американският софтуерен тръст Apple е в развой на договаряния с минни компании за дълготрайни доставки на кобалт. Целта е по този метод да си подсигури задоволително количество от основната суровина, нужна за литиево-йонните акумулатори, на фона на покачвания интерес към метала от страна на производителите на електрически коли, оповестява Bloomberg.

Повишен интерес

Производителят на iPhone е един от най-големите крайни консуматори на кобалт, само че до момента е оставял фирмите, които създават батериите за телефоните, да набират сами нужните за бизнеса си количества.

Разговорите демонстрират, че компанията желае да подсигурява, че доставките на кобалт за iPhone и iPad ще бъдат задоволителни при увеличеното търсене на материала за електрически коли, заплашващи да основат дефицит на суровината. Около една четвърт от международното произвеждане на кобалт се употребява в смарт телефоните.

Този ход значи, че Apple ще се конкурира с производителите на коли и производителите на акумулатори, с цел да си обезпечи доставките на кобалт. Компании като BMW и Volkswagen се конкурират за дълготрайни контракти за кобалт, с цел да са сигурни, че ще разполагат с задоволително количество от метала за реализиране на амбициозни цели за произвеждане на електрически коли.

Кобалтът е съществена съставна част в литиево-йонните акумулатори за смарт телефони. Докато тези устройства употребяват към 8 грама пречистен кобалт, батерията за електромобил изисква над 1000 пъти повече. Apple има към 1.3 милиарда съществуващи устройства, до момента в който основният изпълнителен шеф Тим Кук е оптимист по отношение на вероятностите за развиване на електрически коли.

Цената на кобалта се е нараснала повече от три пъти през последните 18 месеца и сега един метричен звук се търгува за към 80 000 $. Две трети от доставките идват от Демократична република Конго, където в никакъв случай не е имало кротичък преход на властта, а детският труд към момента се употребява в някои елементи на минната индустрия.

Проблем с доставките

Политическата неустойчивост и подозренията за потребление на детски труд в мините карат някои минни компании да напущат страната и да се стараят да усилят добива в други елементи на света като Канада и Австралия. През последните години Apple ускори ангажираността си по отношение на доставчиците на кобалт, откакто произходът на метала във веригата му за доставки беше подложен на инспекция от групи за отбрана на правата на индивида.

В отчет при започване на 2016 година Amnesty International твърди, че китайските снабдители на Apple и Samsung Electronics купуват кобалт от мини, които разчитат на детски труд. Това принуди Apple да приключи връзките си с една от фирмите, осигуряващи й метала - Zhejiang Huayou Cobalt.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР