Главният европейски прокурор Лаура Кьовеши е запозната с доклада, който

...
Главният европейски прокурор Лаура Кьовеши е запозната с доклада, който
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: Кьовеши е запозната с доклада за „Лукойл“

Главният европейски прокурор Лаура Кьовеши е осведомена с отчета, който твърди, че рафинерията в Бургас е заобиколила петролното ембарго на Европейския съюз. По този метод Русия е спечелила 1 милиард евро. Това сподели в ефира на bTV Мартин Владимиров, шеф на Програма „ Енергетика и климат “ от Центъра за проучване на демокрацията.

„ Европейската прокуратура се пробва да поема и избягването на наказания. В момента тече борба с Европейска комисия дали европейския прокурор да поема тази функционалност. Това ще стане ясно до края на годината. Идеята, че европрокуратурата може да прави широкомащабни следствия, до момента в който локалните прокуратури са лимитирани “, уточни той.

„ Работихме с сътрудниците от Англия и Финландия в продължение на месец да проследим обществено налични данни за комерсиалните потоци на недопечен нефт и горива в целия свят, тъй че идентифицираме от къде идва суровината за „ Росенец “ и „ Нефтохим Бургас “ и на къде отиват горива, които се изнасят “, сподели Владимиров.

„ Нашият разбор демонстрира, че рафинерията внася най-вече съветски нефт - 94% през тази година. След това изнася огромни количества подготвени горива за целия свят, като употребява европейски пристанища да трансферира горивата. Има и случай на директен експорт към Нидерландия, което нарушава изискванията на дерогацията “, съобщи той.

По думите му корабите, които придвижват петрола могат да се следят в действително време.

„ На 8 август потегля транспортен съд от „ Росенец “, който носи горива които са съвсем несъмнено модифициран съветски петрол, защото този месец и предходния се е внесъл единствено съветски петрол в рафинерията и тези горива стигат непосредствено до Нидерландия “, уточни Владимиров.

„ Това се случва под носа на Европейски Съюз и ние дискутирахме тематиката авансово със санкционния координатор на Европейския съюз Дейвид О'Съливан и със санкционния координатор на Съединените щати Джеймс О'Брайън. Представяхме данните. Те са шокирани, тъй като не се очаквали че дерогацията ще бъде употребена за генериране на в допълнение облага. Ние изчисляваме, че единствено от износа на горива към трети страни „ Лукойл “ е генерирал 1 милиард евро през тази година, а в този момент представете си в случай че този 1 милиард евро се таксува в България би трябвало „ Лукойл “ да заплати, при новите условия за заплащане на налози, 600 милиона евро спомагателен налог “, акцентира Владимиров.

По думите му в този момент управляващите би трябвало да разследлават случая.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР