Главният бич на съвременния човек е самотата и отчуждеността, анализираха

...
Главният бич на съвременния човек е самотата и отчуждеността, анализираха
Коментари Харесай

Артисти изследват самотата в съвременния свят

" Главният камшик на актуалния човек е самотата и отчуждеността ", проучиха още през 70-те години на предишния век съветските писатели фантасти братя Аркадий и Борис Стругацки. Половин век по-късно тематиката за самотата е още по-актуална и мъчителна и насочва мнозина създатели към нейното проучване. Темата предизвикаха създатели от куклените театри в Стара Загора и Плевен да интерпретират „ Самотата в актуалния човек/свят ".

Спектакълът е построен по текстове на актуалните поетеси Антония Антонова и Цветелина Вътева, а постановката се роди от първия у нас сценичен уъркшоп, осъществен от Асоциацията на куклените артисти. Премиерата се състоя първо на сцената на Кукления спектакъл в Стара Загора, а на 13 октомври следва спектакълът да бъде показан и в Драматично-кукления спектакъл " Иван Радоев " в Плевен.



Ръководители на креативната работилница и режисьори на динамичния театър провокация е надареният креативен тандем - режисьорът Веселка Кунчева и сценографът Мариета Голомехова. Текстът на песните е на Веселка Кунчева, Антония Антонова и Цветелина Вътева.

В постановката вземат участие Анна-Валерия Гостанян, Валентин Василев, Деница Дончева, Елица Матева, Ива Николова, Иван-Александър Дойчев, Ивана Бобойчева, Йордан Тинков, Любомир Желев, Маргарита Костова, Марияна Петрова. Музиката е на един от най-хубавите композитори на театрални постановки Милен Апостолов, вокалите на песните са на даровитите актьори Полина Христова и Цвети Пеняшки.



Четирима са асистент-сценографите - Ваня Плачкова, Елица Маринова, Сияна Пейчинова и Ясмин Манделли, като са употребявани главно телени мрежи и осветяване. Те пресъздават човешки взаимоотношения, сравнявайки ги с отношението на хората към материалното, споделят създателите на продукцията.

Провокирана от пандемичната конюнктура и всичко, което се случи през миналата година, тематиката на уъркшопа съумя да концентрира процеса на работа в посока на това какво е да бъдеш човек даже и в най-нечовешките времена. И какъв брой са значими връзките ни със заобикалящите ни хора и с хората изобщо.

Представлението предизвика фена да осъзнае, че щастието не е материал или разменна единица, а се крие в връзките сред хората. Въпросът е дали преследвайки щастието и недоволството от неговата липса, човек може да предизвика злощастие в хората към себе си и да самогенерира злощастие за самия себе си.



Благодарение на прочувствения текст и музика, на забавните режисьорски решения, на чувствените импровизации на актьорите, на магичната образна среда спектакалът ни води по отшелническите пътища на всеки един от нас, с цел да разкрият загадките ни вътре в нас. 

От доста години режисьорът Веселка Кунчева съумява да откри сполучливата синергия сред кукления и трагичния спектакъл и да предизвика артистите да погледнат от разнообразни ъгли и героите, и текста и да предложат свои решения за реализирането на постановката. Затова и всеки театър под режисурата на Веселка Кунчева и в съдействие със сценографа Маргарита Голомехова стартира с възбуждаща фантазията на артистите креативна работилница.



Усещането за самотност, което минава като алена нишка през спекткъла, въвлича и самите фенове в това душевно проучване, преминаващо през разнообразни прочувствени положения.

Сценографските решения на Мариета Голомехова са извънредно истински - сцената е " оплетена " с телени мрежи, спускат се въжета - като че ли знак на самотата в актуалния човек, живеещ в свят, изпълнен със боязън, материализъм и нарцисизъм. И все пак човек търси излаз от тази самотност, с цел да откри пътя към щастието.

                                      

Снимки: Гергана Дамянова
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР