Главният архитект на район Триадица“ Иван Шишков е подал оставка

...
Главният архитект на район Триадица“ Иван Шишков е подал оставка
Коментари Харесай

Районният архитект подаде оставка заради смъртта на 16-годишното дете

Главният проектант на регион „ Триадица “ Иван Шишков е подал оставка поради нелепия случай, лишил живота на 16-годишно дете след токов удар на тротоара пред столичната болница УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. Шишков не е бил въобще на работа все още, когато през 2011 година е издадена заветната служебна записка, призната от ЧЕЗ като съображение за присъединение на съдбовния павилион към електроразпределителната мрежа. Въпреки това той смята за редно да се отдръпна от поста, като даде опция да се ревизират всички условия и по този начин да изичсти името си. Това разгласи на брифинг кметът на регион " Триадица " Димитър Божилов, определен от листата на Демократична Българя. Божилов отхвърли всички обвинявания, отправени му от кмета Йорданка Фандъкова и екипа й за неналичието на надзор върху преместваемите обекти в региона. 

" Тази бележкка е била издадена и подписана в интервал, в който основният проектант на регион „ Триадица “ не е бил на работа. Той заема поста от 2008 година до момента. Кой е подписал тази служебна записка, каква е връзката с този случай, ще установяват проверяващите органи ", разгласи Божилов.Той посочи, че има документи в администрацията, тъй че да се откри кой е замествал титуляра, само че те ще се дадат на проверяващите органи, с цел да се потвърждава по подобаващ ред авторство.На въпрос издавани ли са други служебни бележки като тази, послужила пред ЧЕЗ през 2011 година, Божилов съобщи, че няма информация за времето отпреди началото на неговия мандат. " Под моето управление такива бележки не се издават, тъй като тяхната правна стойност е равна на нула ", разяснява той. 

Районният кмет на " Триадица " изясни още, че не е знаел за започнатата и увиснала във времето кореспонденция за премахването на противозаконния обект, обвързван с случая - наетия от компания " Дениа 2016 " павилион в двора на болничното заведение. Божилов обаче не се нае да разяснява дали информацията за това е била укривана от него или е останала по чекмеджета по други аргументи. Той се оправда с тежко завещание, като съответно в отдела за надзор на строителството заварил всичко на всичко един чиновник - останалите били в болнични и отпуска. " За да се подхващат стъпки за унищожаване на противозаконен обект, ние първо би трябвало да знаем за тях. С встъпването ми в служба изисках от началниците на отдели какви преписки се движат, кои са предпочитани. Проверих деликатно дадените ми отчети, преписката за унищожаване на този обект не фигурираше там ", разяснява Божилов. Според него откакто този обект съществува повече от 10 години, има проблем с контрола и от страна на огромната община. " Има неглижиране на казуса, и това не е единствено този обект - има доста обекти ", разяснява Божилов. Районният кмет не счита да извърши заръката на Фандъкова и основният проектант Здравко Здравков за незабавно пускане на процедура за унищожаване на обекта, тъй като смята, че той е материално доказателство и не може да се маха сега. 

Божилов отхвърли изрично и обвиняванията на кмета Йорданка Фандъкова, че регионът неодобрява напъните на основния проектант за надзор върху преместваемите обекти. От огромната община през вчерашния ден оповестиха, че на 6 пъти били напомнили на региона да се захване с тематиката открити преместваеми обекти на територията му. Само регион " Триадица " и регион " Панчарево " не дали отговор на това писмо. 

" Район " Триадица " е дал отговор на тези писма с едно само нещо - работа на терен. Писмото на основния проектант съдържа лист с 23 обекта на територията на нашия регион, както нито един от павилионите, проверявани сега, не попада в него. От този лист 11 обекта се оказаха несъществуващо, 6 са с различа локация, а за други 6 сме издали констативни актове за унищожаване - в Южния парк - трета част и пред ВМА. Изпратихме актовете през ноември, за 5 от тях още няма заповеди за унищожаване ", заяви Божилов. 

Междувременно в Народното събрание ръководещите отхвърлиха настояването на Българска социалистическа партия да бъдат изслушани министър председателят Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова по отношение на случая със починалия 16-годишен Людмил в София.

В поддръжка на предлагането на опозицията гласоподаваха едвам 52 депутати, срещу бяха 99, а 7 се въздържаха. Емил Христов от ГЕРБ, който водеше пленарното съвещание, бързаше толкоз да премине процедурата, че дори не се разбра защо тъкмо става въпрос. Вина за неуспеха имаше и самата Българска социалистическа партия, която не беше събрала цялата си парламентарна група в пленарната зала.

Социалистите упрекнаха хората на Бойко Борисов, че ги е „ боязън да споменете името на министър-председателя ”. „ Колеги, не ви ли е позор да продължавате да прикривате корупцията и беззаконието в страната? Не можете да го прикриете – всеки един български жител го вижда и усеща. Корупцията и беззаконието лишават човешки животи ”, разгласи соцдепутатът Христо Проданов. „ Българският народ вижда, че Борисов не желае да пристигна и да дава отговор за безобразията на своите подчинени ”, добави съпартиецът му Иван Иванов.

Емил Христов постоянно прекъсваше забележките на социалистите с претекста, че нямат отношение към парламентарната процедура. Това обаче настърви още повече опозицията. „ Няма нищо ужасно да споменете имената на Борисов и Фандъкова, които би трябвало да дойдат, с цел да ги изслушаме, и да разберем кой покровителства беззаконието в София. Кой позволява противозаконните павилиони? Не кой пусна кабела, а кой покровителства неззаконните обекти в София. Това интересува столичани ”, съобщи соцдепутатът Георги Свиленски.

От лявата половина на залата се понесоха и немощни викания „ Оставка! ” „ Колеги, апелирам да запазите самообладание ”, прикани Христов. И невъзмугимо мина към постоянната стратегия на Народното събрание.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР