Главните прокурори на няколко американски щата обявиха, че са започнали

...
Главните прокурори на няколко американски щата обявиха, че са започнали
Коментари Харесай

Няколко американски щата започват разследване на Инстаграм и въздействието му върху децата

Главните прокурори на няколко американски щата оповестиха, че са почнали общо следствие, с цел да открият дали компанията Мета (бивш Фейсбук), която има Инстаграм, не е позволила преднамерено деца и младежи да употребяват обществената й мрежа, като в същото време е знаела, че тя може да бъде нездравословна за тяхното физическо и психическо здраве, съобщи организация Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В хода на следствието ще се ревизира дали Мета е пренебрегнала законите за отбрана на потребителите и е изложила обществеността на риск, изяснява основният прокурор на щата Масачузетс Мора Хийли.

"Фейсбук, в този момент наименуван Мета, не съумя да отбрани младите на платформите си и избра вместо да пренебрегва, в някои случаи да ускори практиките, които съставляват действителна опасност за физическото и менталното здраве, експлоатирайки по този метод децата, с цел да печелят ", добавя тя.

Разследването цели да откри по какъв начин Мета взаимодейства с младите консуматори, да разпознава всевъзможни противозаконни практики и да постави завършек на злоупотребите. То се води от представителите на щатите Калифорния, Флорида, Кентъки, Масачузетс, Небраска, Ню Джърси, Тенеси и Върмонт, Ню Йорк, Колорадо и Тексас.

Главните прокурори на 44 американски щата, към този момент адресираха писмо до Марк Зукърбърг през май, призовавайки го да се откаже от плана за основаване на версия на Инстаграм за деца под 13 години. Като претекст тогава те бяха изтъкнали проучвания, показващи връзка сред потреблението на обществените мрежи и увеличение на отчаянието и на самоубийственото държание измежду младите.

През септември компанията най-сетне отстъпи пред доста рецензии, като сподели, че приключва краткотрайно работата си по новата версия на Инстаграм. Малко по-късно разобличителката Франсис Хаугън разкритикува методите, които карат подрастващите да употребяват Инстаграм до степен, че да са от време на време пристрастени към него.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР