Главна дирекция Национална полиция предава на прокуратурата материалите от проверката

...
Главна дирекция Национална полиция предава на прокуратурата материалите от проверката
Коментари Харесай

МВР откри престъпление при проверката за цената на тока, дава материалите на прокуратурата

Главна дирекция „ Национална полиция ” предава на прокуратурата материалите от инспекцията за цената на електрическата енергия. Налице са данни за закононарушение, оповестяват от Министерство на вътрешните работи.

Проверката стартира през септември 2021 година и бе инициирана след сигнал за голословно висока цена на електрическата енергия, предлагана на платформата за търговия на Българската самостоятелна енергийна борса в сегмента „ Ден напред “. Обект на инспекцията бе интервалът сред месеците юни и август 2021 година, когато цената е варирала в необятен диапазон и в някои часове е достигала до 400 лева за MWh.

От страна на Групово дело „ Национална полиция “ е изискана информация от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), от Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ и Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ). Бе основана и работна група сред специалисти от ГДНП и КЕВР, която извърши инспекция и направи разбор на предоставените документи.

Според данните досега е изяснено, че съществува действителна опция БЕХ ЕАД, което е дружество с преобладаващо държавно присъединяване и господстващо състояние на пазара на едро на електрическа енергия, посредством несъмнено дъщерно сдружение, да понижава или прекратява даването на ликвидност за пазара „ Ден напред ".

Установено е също по този начин, че за интервала от 15.07.2021 година до 3.08.2021 година са работили единствено две генериращи мощности на „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 ", а след 4.08.2021 година последователно са включени и останалите генериращи мощности, при което двойно се е нараснала създадената и включена в електроенергийната система електрическа енергия и цената бележи внезапен спад в края на интервала – от 300 на 180 лева, при включени 5 генериращи блока на „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 ".

Анализът на тази информация, прецизират от Министерство на вътрешните работи, води до умозаключение, че невключването на генериращи мощности в електроенергийната система на България е довело до голословно високи цени . Може да се направи и обосновано съмнение, че длъжностни лица от „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " са осъществили състава на закононарушение и от това са последвали обилни вреди за предприятието, които в съответния случаи се показват в неосъществена облага.

Работата по случая продължава.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР