Главна дирекция Изпълнение на наказанията (ГДИН) към Министерството на правосъдието

...
Главна дирекция Изпълнение на наказанията (ГДИН) към Министерството на правосъдието
Коментари Харесай

Отново се търси строител за пилотния затвор в Самораново

Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " (ГДИН) към Министерството на правораздаването пусна за строителството на пилотния затвор в с. Самораново на стойност 35 млн. лв..

Това е втори опит за намиране на реализатор, откакто при първата социална поръчка кандидатства единствено един участник, който беше отхвърлен. Сега поради повишаването на строителните материали се наложи увеличение на първичната стойност по поръчката, както и разделянето ѝ на стадии, което ще разреши да бъдат усвоени в период обезпечените средства по Норвежкия финансов механизъм.

е измежду целите на служебния министър Крум Зарков, с което се продължава работата на досегашния екип във ведомството. При представянето на екипа си преди две седмици той съобщи, че планът би трябвало незабавно да се задейства, с цел да не бъдат изгубени обезпечените средства по линия на Норвежкия финансов механизъм (НФМ), с което да се пропусне опцията сходен план да бъде изпълнен. Новата поръчка Първата социална поръчка беше пусната още при започване на април, като срокът ѝ беше продължен съвсем до края на юни. Въпреки това едвам два претендента подадоха предложения, като единствено един от тях я декриптира (благоевградската компания " Престиж бизнес 93 " ), само че беше отхвърлен поради механически несъответствия. Интерес не е липсвал, безапелационни са от Министерството на правораздаването, защото по техни данни 22 компании са разглеждали документите на поръчката, само че не са взели участие основно поради опасения, че липсват механизми за актуализиране на договорите за строителство по социална поръчка съгласно растящите цени в сектора.

По-късно, през юли, бяха извършени пазарни съвещания за събиране на предложения по отношение на новите цени на строителните материали. Въпреки общата покана за присъединяване и самостоятелните предложения до седем от (`Щрабаг ", " Главболгарстрой " " Джи Пи груп " и др.) едвам два участника подадоха предложения - " Геострой " и " БС Конструкция ". И двете компании оферират относително близки суми за осъществяване на целия план, като по-ниска е тази на " БС Конструкция " - 47,3 млн. лева (без ДДС) спрямо 49,7 млн. лева от " Геострой ".
Реклама
Сумите в тези предложения са с 30-40% по-високи от в началото заложената стойност - 28 млн. лева (без ДДС), в предходната социална поръчка от април. Но все пак актуалната социална поръчка е увеличена едвам със 7 млн. лева и доближава 35 млн. лева, което е нарастване с 25%. Това пък поражда подозрение дали ще има интерес от строителните компании - изключително тези, които са подали своите предложения при пазарните съвещания.

В актуалната поръчка осъществяването е разграничено на стадии, тъй че финансирането по НФМ, което е 30 млн. лв., да се усвои в период - до края на април 2024 година, а след това да се търсят пари за втората фаза. В първия стадий на строителството са включени главните здания, а във втория - преходното жилище, обществения център, учебно заведение, зали, библиотека и други За реализирането на първия стадий според количествено-стойностните сметки в поръчката са нужни 30 млн. лева, които ще бъдат получени по НФМ. Останалите 5 млн. лева за втората фаза ще бъдат отделени от бюджета на ГДИН или от други национални източници на финансиране.

Изборът на реализатор е и за двете етапи, което ще рече, че планът ще се довърши в целокупност сега, в който се обезпечи финансиране по него, без да има потребност от нова социална поръчка. Настоящата поръчка е оповестена на 17 август, а подаването на документи е до 12 септември.
За да бъде страртиран планът, част от средствата, които са планувани за други планове от норвежкото финансиране, ще бъдат вложени в първата фаза на построяването на пандиза Фотограф: Надежда Чипева
Бързи дейности Проектът за нов затвор в Самораново към този момент сменя няколко екипа в Министерството на правораздаването. Обикновено това е сигурна рецепта за неуспех, само че за разлика от неналичието на поредност в други ведомства сред сменящите се кабинети последователност за пандиза има. Предишният екип също се опита да форсира осъществяването на този план, само че неналичието на претенденти за строителството на пандиза сътвори усложнения във връзка със периодите, които следва да се спазят, с цел да се усвои норвежкото финансиране.
Реклама
Сега и служебният министър Крум Зарков разгласи този план за собствен приоритет. " България обезверено се нуждае от подобен затвор от години, той е залегнал в концепцията за наказателна политика на страната и по него можем да се възползваме от десетки милиони по линия на Норвежкия финансов механизъм. Би било грехота, да не кажа по-силна дума, да се изпусне такава опция ", безапелационен бе той при показване на своята стратегия.

Зарков изясни още, че в края на август представители на Министерството на правораздаването ще имат среща в Норвегия по тази тематика и там ще би трябвало да показват както дейностите, които сме подхванали до момента, по този начин и реалистични периоди за осъществяване, с цел да не загубим тези средства.
Свързани публикации " Изтезания по поръчка ". Български съд реши да съобщи на Русия съперник на войната в Украйна 11 август 2022, 13:00 Случаят " Зарков " - пресечната точка сред правосъдна промяна и водачеството в Българска социалистическа партия 5 август 2022, 07:03 Най-опасният човек в Китай се бори за човещина 3 август 2022, 11:30 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Наталия Бекярова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР