Главна дирекция Гранична полиция“ (ГДГП) и дирекция Вътрешна сигурност“ (ДВС)

...
Главна дирекция Гранична полиция“ (ГДГП) и дирекция Вътрешна сигурност“ (ДВС)
Коментари Харесай

Още служби с достъп до банковите ни сметки и сейфове

Главна дирекция „ Гранична полиция “ (ГДГП) и дирекция „ Вътрешна сигурност “ (ДВС) да имат достъп до банковите сметки на жители и компании, плануват промени в Закона за кредитните институции, препоръчани за публично разискване.

Според настоящия закон Българска народна банка основава и поддържа електронна осведомителна система, съдържаща данни за номерата на банковите сметки и на платежните сметки с интернационален номер на банкова сметка (IBAN), водени от банки, платежни институции и сдружения за електронни пари, титулярите на сметки и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, действителните притежатели на титулярите на сметки, съществуване на запори по сметки, както и за лицата, наематели на сейфове в банки, и техните пълномощници.

Институциите, които имат достъп до тази информация са посочените структурите на Министерството на вътрешните работи (МВР) - Главна дирекция „ Национална полиция “, Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “, регионалните дирекции на Министерството на вътрешните работи и дирекция „ Защита на финансовите ползи на Европейския съюз “ (АФКОС).

Главна дирекция „ Гранична полиция “ (ГДГП) и дирекция „ Вътрешна сигурност “ (ДВС) обаче не са сред институциите, оторизирани по силата на посочената наредба с достъп до такава информация от Българска народна банка.

Забраниха анонимните сейфове в банките

В същото време полицейските органи на ГДГП реализират действия, целящи попречване, секване, откриване и документиране на закононарушения, както и тяхното следствие, посредством събиране на задоволително доказателства с годни доказателствени средства. Липсата на достъп до електронната осведомителна система на Българска народна банка води до неспособност да се употребяват наличните в нея данни, което попречва провеждането на цялостно, всестранно и обективно следствие, защото не се откриват обстоятелства и условия, имащи значително значение за отговорността на наказателно виновното лице, се показва в претекстовете към законопроекта.
 istock istock
Дирекция „ Вътрешна сигурност “ пък прави изследвания за надеждност на своите чиновници и на претендентите за работа, издава, приключва и лишава разрешенията за достъп до класифицирана информация на тези лица. Сред изискуемите документи за разкриване на процедура по изследване за надеждност за достъп до класифицирана информация е проучваното лице да даде категорично документално единодушие да бъдат предоставени сведения за активите, интервенциите по сметките и влоговете на проучващия орган, при осъществяване на процедура по разширено или особено изследване.

Необходимост от инспекция в осведомителната система, основана и поддържана от Българска народна банка, може да се наложи и при постъпване на нови обстоятелства и условия, които слагат под подозрение надеждността на лицето, за което следва да се извърши инспекция, написа още в претекстовете към законопроекта.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bg
  По тематаМогат ли да ни изтеглят пари от безконтактната банкова карта банкови сметки достъп Българска народна банка .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР