Главна дирекция Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО) към Министерството

...
Главна дирекция Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО) към Министерството
Коментари Харесай

Как да проверим в коя секция гласуваме, или да гласуваме в друга?

Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО) към Министерството на районното развиване и благоустройството обезпечава информация за номера на изборната секция и мястото на гласоподаване за избори за Народно заседание на 2 април 2023 година за всички български жители, оповестиха от Министерството.

Всички гласоподаватели могат да ревизират адреса на изборната си секция по следните способи:

През Интернет на адрес https://www.grao.bg/elections/

За общинските администрации, след идентификация с електронен автограф, уеб сайтът дава опцията да се подават заявки за гласоподаване по сегашен адрес и да се записват удостоверения за гласоподаване на друго място по електронен път.

Чрез SMS

Изпраща се SMS на номер 18429. Номерът 18429 е обединен и за трите мобилни оператора (A1, Yettel и Виваком). Цената на SMS e 25 стотинки без Данък добавена стойност. В текста на SMS се изписват само десетте числа на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на изборната секция за прелюдия ЕГН.

Чрез стационарен или мобилен телефон

Избира се 0800 1 4726 ( " 0800 1 GRAO " ). Тел. 0800 1 4726 е безвъзмезден за цялата страна.
Гражданите също по този начин, могат да подадат електронно заявление за гласоподаване по сегашен адрес, в случай че обитаемото място на сегашния им адрес е друго от обитаемото място на непрекъснатия им адрес, посредством страницата https://regna.grao.bg/.

Гражданите, подали заявление за гласоподаване по сегашен адрес, могат да създадат информация за адреса на изборната секция в данните от окончателните изборни описи за гласоподаване след 22 март 2023 година

Кога може да гласувате в секция, друга от тази по непрекъснат или сегашен адрес

В кои случаи гласоподавател може да гласоподава в секция, друга от секцията по непрекъснатия или сегашния му адрес?

Изключенията от правилото, че правото на глас се упражнява единствено по непрекъснатия адрес на гласоподавателя или по сегашния му адрес в плануваните в Изборния кодекс случаи, се отнасят единствено за няколко категории лица, осведомят от Централната изборна комисия.

Изключението важи за лицата, на които е издадено уверение за гласоподаване на друго място. Това са записаните претенденти за народни представители, членовете на ЦИК и РИК и записаните за изборите наблюдаващи.

Също по този начин за лицата, заети в произвеждането на изборите. Това са членовете на СИК, защитата на съответната секция и лицата, ангажирани с техническата поддръжка на машините за гласоподаване. Да не гласоподават по непрекъснат или сегашен адрес имат право гласоподавателите с повредено зрение или със усложнения в напредването, когато гласоподават в определена от тях подобаваща секция или в избрана за тази цел секция.

Да гласоподават на други места имат право и възпитаници, студенти и докторанти (включително курсанти, дипломанти, специализанти) – постоянно образование, когато гласоподават в секция в обитаемото място, където се образоват, когато то е друго от обитаемото място по непрекъснатия им адрес. Изключението важи и за гласоподавателите, които са постъпили в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, при изискване че в съответното заведение/дом има разкрита изборна секция.

Гласуващите, които се намират в изборния ден в местата за изтърпяване на наказване отнемане от независимост и за задържане, могат да гласоподават там, в случай че в мястото има разкрита секция, изясняват още от ЦИК.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР