Гласуването с бюлетина за машинно гласуване е равностойно на гласуването

...
Гласуването с бюлетина за машинно гласуване е равностойно на гласуването
Коментари Харесай

ЦИК: Избралите да гласуват машинно няма да могат да гласуват с хартиена бюлетина

Гласуването с бюлетина за машинно гласоподаване е равностойно на гласуването с хартиена бюлетина. Избирател, който е избрал да гласоподава с бюлетина за машинно гласоподаване, не може да гласоподава с хартиена бюлетина. Това плануват признати от Централната изборна комисия условия и ред за машинното гласоподаване при производство на изборите за народни представители на 4 април 2021 година. Те са оповестени на уеб страницата на ЦИК, предава БНР.

Машинно гласоподаване ще има във всички изборни секции като се изключи тези с по-малко от 300 гласоподаватели при гласоподаване с преносима изборна кутия, секции в лечебни заведения, в домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, в изборни секции на плавателни съдове под българско знаме и в изборни секции отвън страната.

За машинното гласоподаване се основава обща бюлетина върху сензорен екран, на която гласоподавателят отбелязва по еднопосочен метод своя избор.

В секциите, в които се създава машинно гласоподаване, гласоподавателят, по собствен избор, може да гласоподава или с хартиена бюлетина, или с бюлетина за машинно гласоподаване.

Бюлетината се проектира по същия метод, както хартиената бюлетина, а ЦИК утвърждава нейния пример.

След производство на гласуването се отпечатва от системата контролна квитанция, която се пуска в специфична кутия за машинното гласоподаване.

Избирателят не може да промени своят избор посредством наново машинно гласоподаване. Резултатите от това гласоподаване по партии и обединения претенденти не се афишират до края на изборния ден и не се регистрират настрана от резултатите от гласуването с хартиени бюлетини в секцията.

Данните от гласоподаване с хартиени бюлетини и от машинното гласоподаване се сумират. СИК прибавя поотделно данните от машинното гласоподаване към данните от гласуването с хартиени бюлетини и се сформира секционен протокол.

ЦИК одобри решение и за изискванията, реда и организацията за гласоподаване на българските жители в изборните секции отвън страната. Общият брой на изборните секции, които се образуват в една страна, която не е членка на Европейски Съюз, не може да надвишава 35 секции.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР