Гласуването е фундаментално гражданско право, не задължение. Затова - възползвайте

...
Гласуването е фундаментално гражданско право, не задължение. Затова - възползвайте
Коментари Харесай

Председателят на ЕП Роберта Мецола към младите българи: Гласувайте, не оставяйте другите да избират вместо вас

" Гласуването е фундаментално гражданско право, не обвързване. Затова - възползвайте се от него, не оставяйте другите да избират вместо вас " - това е посланието, което ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола насочи към младите българи пред " Булевард България ".

Мецола участва на Срещата на европейската юноша в Страсбург - събитие, в което вземат участие близо 10 000 души от всички страни на Европейски Съюз и от цяла Европа, година преди избори за Екологичен потенциал.
Според данни на " Евробарометър " - единствено към 41% от пълнолетните българи споделят, че се интересуват от идните избори през юни 2024 година, което е с 15 процентни пункта под междинното равнище за Европейски Съюз.Данните от проучването на " Булевард България " и организация " Насока " за настроенията измежду сред 16 и 25 година демонстрират сходна картина: 67% от тях споделят, че не се интересуват от политика като цяло. Този дял.
- Какво е посланието Ви към младите българи? Процентът на гласуващите измежду тях е доста невисок. Те считат, че нищо не зависи от тях. Какво бихте им споделили, с цел да ги мотивирате?

- Бих им споделила точно това - че всичко в действителност зависи от тях. Защото в случай че не гласоподават, може да не им хареса това, което виждат. Една година преди изборите за Екологичен потенциал бих желала да създадем по този начин, че колкото може повече младежи да излязат и да гласоподават - за претендент, на който имат вяра, на който могат да търсят отговорност, тъй че когато се съберем още веднъж в Народното събрание в Страсбург или Брюксел, да одобряваме закони, които имат значение и за българските младежи.

Очаквам да дойда в България, още не съм посещавала страната в формалното си качество, и тъкмо това ще кажа, с цел да накарам колкото може повече хора да гласоподават.

- Добре, само че по какъв начин да ги накараме да изискат да се осведомят? В момента те нямат предпочитание да четат освен това за претендентите - даже в националната политика.

- Бих помолила за вашата помощ - да намирате претенденти, с които можете да се идентифицирате, да ги интервюирате, да им зададете въпроси, да търсите отговорност за решенията им. Да създадем по този начин, че да обсъждаме какъв брой са значими изборите. Гласуването е фундаментално гражданско право, не обвързване. Затова - възползвайте се от него, не оставяйте другите да избират вместо вас.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР