Гласът на Йоци, или Ледения човек, загинал в Алпите преди

...
Гласът на Йоци, или Ледения човек, загинал в Алпите преди
Коментари Харесай

Йоци скоро ще пропее

Гласът на Йоци, или Ледения човек, умрял в Алпите преди 5300 години, може да прозвучи още веднъж. Учените настояват, че са разкрили метод да възстановят звуците, които е издавал приживе античния човек, трансформирал се в една от най-прочутите мумии в света.

Те постигнали подобен резултат благодарение на компютърна томография на гласовия уред на мумията, декларирал отоларинголог от болничното заведение Сан Маурицио в Болцано. Сега откривателите, измежду които са учени от университета на Падуа, работят над основаването на звукови файлове, възпроизвеждащи гласа на Йоци.

Учените употребяват физическата информация за гърлото на мумията и я съпоставят с данните за това, по какъв начин въздейства това върху акустичната сила, която той би могъл да генерира. Възпроизвеждането на гласа, смълчан преди 5300 години, ще стане благодарение на синтезатори, написа Daily Mail.

Йоци е ледена мумия на човек от епохата на халколита, открита през 1991 година в Тиролските Алпи на височина 3200 метра. Възрастта на мумията, избрана по радиовъглероден способ, е 5300 години. В Австрия я назовават Йоци, а в Италия мумията е известна като Симилаунски човек или Тиролски мразовит човек. Йоци е най-старата мумия на човек, откривана в Европа.

За 25 години учените са напреднали значително в проучването на мумията – изучили са неговия геном и потекло, възстановили са външността му и са изучили недъзите, от които е страдал той приживе.

Най-древните татуировки принадлежат на Йоци и са били лечебни

Йоци е бил висок почти 165 см, тежестта му е било към 50 кг, възрастта – 45-46 години. При откриването мумията е тежала 38 кг. Анализът на прашец и зъбния гланц е открил, че Йоци е прекарал близо до днешното градче Велтурно, северно от Болцано, а по-късно е живял в долини, намиращи се на 50 км северно.

След проучването на пропорциите на пищялите, бедрата и таза учените са стигнали до извода, че Леденият човек често се е придвижвал по хълмиста околност. Такава степен на пъргавина не е присъща за другите европейци от медния век. Вероятно е той да е бил овчар във високопланинските региони.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР