Гласът на гражданите не само трябва да бъде чут, а

...
Гласът на гражданите не само трябва да бъде чут, а
Коментари Харесай

Вицепремиерът Атанас Пеканов: Гражданите трябва да бъдат част от правенето на политики, социалните мрежи и улицата не са достатъчни

" Гласът на жителите освен би трябвало да бъде чут, а да бъде взет под внимание. Социалните мрежи и улицата не са задоволителни, жителите би трябвало да бъдат част от правенето на политики, да зададат своите въпроси и да получават информация по транспарантен метод ". Това съобщи вицепремиерът по ръководство на европейските средства на обществената полемика в Министерския съвет „ Открито ръководство – цел и фокус на положителното ръководство “. С нея страната ни се включи в Седмицата на отвореното ръководство, провеждана в 75 страни по света, по световната самодейност „ Партньорство за намерено ръководство “, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

акцентира, че скоростното софтуерно развиване и повишаващото се значение на данните и тяхното дейно потребление постановат смяна на културата на ръководство, изискват нараснала гражданска интензивност и включване при изработването на политики, подготовката на закони и вземането на решения. " Така институциите стимулират жителите, че техните старания няма да бъдат присвоени и им дава сигурност за бъдещето ", съобщи той.

„ Един от факторите на триумфа, една от разликите сред нациите, които се провалят, и тези които съумяват, е съществуването на включващи, а не изключващи институции – такива, които дават сигурност и ясни правила, бистрота и доверие на жителите, че те могат интензивно да вземат участие във вземането на решения, действително да коват ориста на обществата си “, добави той.

В хода на полемиката бяха показани четири от най-интересните и с висок публичен капацитет ограничения от ІV Национален проект за деяние по самодейността, направен и изпълняван взаимно от администрации и неправителствени организации – събиране, обобщаване и анализиране на обществените разноски за превъзмогване на коронавирус пандемията; незабавната нужда от разработване на план на Закон за доброволчеството; създаване на единни стандарти за онлайн петиции до държавните органи; основаване на национална Рамка за ревизиране на качеството на образованието.

Представители на гражданския бранш, държавната администрация, научните и софтуерните среди дебатираха по тематиката „ Изкуственият разсъдък – регулация и бъдеще “, заложена като мярка в проекта по „ Партньорство за намерено ръководство “.

Разисквани бяха настоящите въпроси, свързани с приложението на изкуствения разсъдък, от национално, европейско и световно значение – по какъв начин се пазят човешките права и персоналните данни, какви са опциите за верификация на употребяваната информация, на какъв стадий е подготовката на общите стандарти в границите на Европейския съюз, би трябвало ли да има рестрикции за приложение на изкуствения разсъдък, по какъв начин ще се отрази приложението му в образованието, по какъв начин да се реализира хармония сред свободата за софтуерното развиване и контрола от страна на индивида върху потреблението на изкуствения разсъдък.

Четвъртият Национален проект за деяние по самодейността „ Партньорство за намерено ръководство “ е оповестен на Портала за публични съвещания (strategy.bg), а интернет страницата на Глобалната самодейност „ Партньорство за открита ръководство “ е opengovpartnership.org.

В рамките на Седмицата на отвореното ръководство ще бъде проведен и Ден на отворените порти в постройката на Министерския съвет на 13 май 2023 година

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР