Гигантски вълни с височина над четири метра стават все по-често

...
Гигантски вълни с височина над четири метра стават все по-често
Коментари Харесай

Океанските вълни в Калифорния стават все по-големи със затоплянето на Земята

Гигантски талази с височина над четири метра стават все по-често срещани край крайбрежията на Калифорния със стоплянето на планетата, сочи ново проучване, което наблюдава исторически данни за последните 90 години, оповестява АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Океанографът Питър Бромирски от Института по океанография „ Скрипс “ употребява необичайния способ на разбор на сеизмични записи от 1931 година, с цел да мери смяната във височината на вълните.

Когато вълните рикошират от брега, те се сблъскват с прииждащите талази и провокират пулсации на сила по морското дъно, които могат да бъдат уловени от сеизмографите, предопределени за разкриване на трусове. Колкото по-голям е ударът, толкоз по-висока е била вълната.

Досега учените разчитаха на мрежата от буйове на Националното ръководство на океанските и атмосферни проучвания, които събират данни за височината на вълните по крайбрежието на Съединени американски щати. Тези данни по калифорнийското крайбрежие обаче датират едвам от 1980 година

„ Докато не попаднах на въпросния набор от сеизмични данни, беше съвсем невероятно да се направи такова съпоставяне с някаква надеждност “, споделя Бромирски.

За да се върне още по-назад, Бромирски събира екип от студенти, които да проучват ежедневните сеизмични измервания, обхващащи десетилетия наред. Това е муден и трудоемък развой, който лишава години и включва дигитализиране на рула с хартиени записи. Но той споделя, че това е било значимо, с цел да се разбере по какъв начин са се трансформирали нещата по калифорнийското крайбрежие за съвсем един век.

Изследователите разкрили, че междинната височина на зимните талази е повишена с до един метър от 1970 година насам, когато се счита, че световното стопляне е почнало да се форсира. Вълните с височина минимум 4 метра, провокирани от стихии, също се появяват доста по-често, като в интервала 1996-2016 година те са най-малко два пъти по-чести, в сравнение с в интервала 1949-1969 година

Промените във вълните в Калифорния се демонстрират и по други способи. „ От 1970 година насам има към два пъти повече огромни талази, в сравнение с преди 1970 година “, сподели Бромирски.

Изследването, оповестено във вторник в „ Джърнъл ъв джиофизикъл рисърч: Оушънс “, добавя доказателствата, че изменението на климата предизвиква големи промени в международния океан.

Други проучвания демонстрират, че вълните освен стават по-високи, само че и по-мощни. Щетите от интензивните стихии и големите талази към този момент се демонстрират. Тази зима мощните стихии и гигантските талази в Калифорния срутиха скали, повредиха кейове и наводниха елементи от живописната крайбрежна автомагистрала на щата.

Бромирски споделя, че това е предвестител на бъдещето. Според учените световното стопляне може даже да се форсира, което ще докара до още по-големи талази и вреди.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР