Германското правителство обмисля да оттегли плановете си за налагане на

...
Германското правителство обмисля да оттегли плановете си за налагане на
Коментари Харесай

Германското правителство обмисля да оттегли плановете си за налагане на допълнителна такса върху цената на каза

Германското държавно управление обмисля да отдръпна проектите си за налагане на спомагателна такса върху цената на газа, която потребителите да заплащат, поради възходящи рецензии, че парите ще отидат в ръцете на високопечеливши енергийни компании. Това заяви Асошиейтед прес, базирайки се на държавни чиновници.

Таксата от 2,4 евроцента за киловатчас бе оповестена преди две седмици и може да коства на средностатистическото немско домакинство спомагателни няколкостотин евро годишно. Около половината от семейства в Германия употребяват природен газ за отопление.

Мярката е планувана да влезе в действие през октомври и е ориентирана към подкрепяне на фирмите вносители, наранени от съкращенията на съветските газови потоци към Европа.

Енергийните компании, които преди разчитаха на съветски газ, в този момент се борят да намерят различни доставки, като постоянно би трябвало да заплащат доста повече заради внезапно нарасналите международни цени на синьото гориво. Същевременно те не могат да трансферират цялото нарастване в цените на клиентите си заради подписаните контракти на закрепена цена. Други снабдители обаче имат повишени облаги, в резултат от по-високите цени.

Според държавното управление в Берлин спомагателната такса би разпределила разноските заслужено сред всички консуматори на газ, като и спомага за попречване на банкрути на огромни енергийни компании, което вероятно би провокирало резултат на доминото на пазара.

Опозиционни политици и асоциации за отбрана на потребителите обаче разкритикуваха проекта, а икономическият министър Роберт Хабек даже призна по-рано през седмицата, че някои компании, " които са създали доста пари ", са можели да завоюват в допълнение от него. На среща с немски бизнес водачи, той сподели, че въпреки тези компании да имат законното право да претендират за дял от спомагателната такса, " не е морално вярно " да го създадат, и даде обещание да преразгледа проекта.

Говорител на икономическия министър съобщи, че би било " рационално " фирмите непринудено да се въздържат от приемане на финансови средства, произлизащи от спомагателната такса. Местната енергийна компания Ер Ве Е (RWE), както и колосът за рандеман на енергоносители " Шел " (Shell) към този момент оповестиха, че сами ще поемат по-високите разноски за покупка на газ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР