Германско село реши да остави да бие в местната църква

...
Германско село реши да остави да бие в местната църква
Коментари Харесай

Германско село си запази камбаната на Хитлер

Германско село реши да остави да бие в локалната черква камбана със свастика и надпис "Всичко за родината - Адолф Хитлер " с аргумента, че тя ще припомня за мрачното минало на страната, заяви Агенция Франс Прес.

Енорийският съвет в Херксхайм ам Берг гласоподава в понеделник вечерта с 10 на 3 гласа да остави бронзовата камбана от 1934 година като "стимул за помиряването " и "паметник против насилието и неправдата ".

Съветът отхвърли офертата на районната протестантска черква да заплати за свалянето на 240-килограмовата камбана и за слагането на нова.

Селото със 700 души население от време на време притегля националното внимание в Германия, откакто някогашен реализатор на орган в църквата се оплака от "камбаната на Хитлер “.

Някои енориаши с удивление схванаха, че са били венчани и че децата им са кръстени под нейния тон. А предходната година кметът Роналд Бекер подаде оставка поради мнения, изтълкувани в поддръжка освен на камбаната, само че и на нацизма. Според него махането на свастиката и надписа щяло да промени звука й.

През септември църквата реши да спре да бие камбаната и да разчита на друга, само че без да я смъква.

Решението за опазване на камбаната бе приветствано с овации от мнозина членове на общността, показва немската организация ДПА.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР