Германският вътрешен министър Нанси Фейзер ще обяви в сряда временни

...
Германският вътрешен министър Нанси Фейзер ще обяви в сряда временни
Коментари Харесай

Германия налага проверки по границите с Полша и Чехия

Германският вътрешен министър Нанси Фейзер ще разгласи в сряда краткотрайни инспекции по границите на Германия с Полша и Чехия в опит да ограничи притока на мигранти, сподели немски чиновник пред " Политико ".

Фейзер възнамерява да приложи инспекции на място на пропускателните пунктове, " за които знаем, че постоянно се употребяват от трафиканти на хора " , сподели служителят. Тези " краткотрайни инспекции на определени гранични пунктове " ще стартират " в границите на идващите дни ", добави служителят.

Германските водачи са подложени на възходящ напън да подхващат ограничения против възходящия брой мигранти, доста от които в този момент пресичат границите на Полша и Чехия. Около 204 000 души са поискали леговище в Германия през първите осем месеца на 2023 година, 77% повече от същия интервал на предходната година.

Германските политици поставят старания да звучат по-твърди във връзка с миграцията преди провинциалните избори в Бавария и Хесен на 8 октомври.

На политически протест в Бавария през уикенда немският канцлер Олаф Шолц свърза граничната рецесия със , който раздруса антиимигрантското държавно управление на Полша.

" Не желая Полша просто да маха с ръка на хората и по-късно да разисква нашата политика за леговище ", сподели Шолц пред навалица в Нюрнберг. Шолц изиска от полското държавно управление да " обясни " неотдавнашните обвинявания, че чиновници в полските консулства са , предоставяйки достъп до Европейски Съюз в подмяна на подкупи.

Членове на дясната полска партия " Право и правдивост " (PiS) реагираха яростно на догатката на Шолц, че граничната рецесия е обвързвана със абсурда с корупцията при визовия режим, като полският външен министър Збигнев Рау изиска от немския канцлер " да се въздържа от изказвания, които вредят на взаимното ни връзки. "

Въпросът за граничния контрол е изключително сензитивен в Полша, която организира парламентарни избори на 15 октомври. В навечерието на изборите членовете на партията PiS се пробваха да подбуден полските гласоподаватели с антигерманска изразителност и като изиска репарации за закононарушенията на нацистка Германия.

Варшава заплаши да " запечата " границата с Германия от своя страна , с цел да възпре всички мигранти в Германия да се опитат да влязат в Полша.

Рафал Боченек, представител на PiS, сподели, че Полша може да ограничи достъпа до западната си граница заради " гигантския приток на незаконни мигранти в Германия през последните няколко години ".

" Правителството проучва този въпрос, като гледа съществено на обстановката ", сподели той пред мрежата на Radio Plus.

Това е политическо балансиране с високи залози , защото налагането на инспекции на място може в допълнение да разпали напрежението сред страните. Управляващата партия в Полша също може да загуби поддръжка измежду хората, които упрекват конфронтационния метод на PiS към Берлин за загубата на елементарно прекосяване на границата.

Чешкият вътрешен министър Вит Ракушан сподели в понеделник, че чешката полиция ще си сътрудничи с немските си сътрудници при граничните инспекции. Фейзер е търсил сходно съдействие с Полша, само че към момента не е съумял да реализира съглашение, сподели немският чиновник.
 Свободното придвижване в Шенген под въпрос
Свободното придвижване в Шенген под въпрос

Полша е покрай взимане на решение за стягане на контрола по границата със Словакия

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР