Германският външен министър Аналена Бербок нападна остро Унгария заради блокирането

...
Германският външен министър Аналена Бербок нападна остро Унгария заради блокирането
Коментари Харесай

Унгария блокира €18 млрд. за Украйна и вбеси ЕС

Германският външен министър Аналена Бербок атакува остро Унгария поради блокирането на 18 милиарда евро финансова помощ за Украйна, откакто няколко европейски дипломати упрекнаха държавното управление на премиера Виктор Орбан в шантаж, написа " Политико ".

Бербок предизвести, че Будапеща не трябва да " играе покер " в опит да оказва напън на Брюксел в разногласието за върховенството на закона.

Предложеният от Европейската комисия в сряда нов пакет е необходим, с цел да се поддържа стопанската система на Украйна и да се подкрепи общественият бранш в идната година, както и за възобновяване на унищожена от Русия инфраструктура. Унгария обаче декларирала, че не може да поддържа пакета съгласно трима представители на Европейски Съюз, представени от изданието.

Този ход вбесява Брюксел и Берлин. Според четирима източници той се преглежда като шантаж за деблокиране на европейски средства за Унгария в размер на над 13 милиарда (от които 5.8 милиарда по Плана за възобновяване и устойчивост), които може да не бъдат отпуснати, в случай че страната не реши противоречивите въпроси към върховенството на закона.

" Финансовата и филантропичната ни поддръжка в границите на зимната помощ не е естествен европейски въпрос, за който хората играят покер и договарят напред-назад за финансови запаси ", отговори Бербок в отговор на въпрос на " Политико " на конференция в Берлин. " В обстановка сме, в която спасяваме животи таман с финансовата помощ от Европа. "

Във вторник унгарският финансов министър Михай Варга изясни, че Будапеща е подготвена да поддържа Украйна, само че е срещу страната да способства за това Европейски Съюз да взима нов заем. Очаква се въпросът да бъде разискван още веднъж на 6 декември, когато се срещат финансовите министри на Европейски Съюз.

Източник " Дневник "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР