Германският стоманодобивен комбинат Lech-Stahlwerk в Майтинген и испанският циментов завод

...
Германският стоманодобивен комбинат Lech-Stahlwerk в Майтинген и испанският циментов завод
Коментари Харесай

Големи заводи в Европа спират работа заради скъпите енергоносители

Германският стоманодобивен комбинат Lech-Stahlwerk в Майтинген и испанският циментов цех Portland Valderrivas Cementos оповестиха цялостно прекъсване на производството на 10 март. Повече от 1000 чиновници на единствения стоманодобивен цех в цяла Бавария, а също и техните испански сътрудници от няколко циментови предприятия, са изпратени в неопределен отпуск, написа РИА Новости, по информация от фирмите.

Ръководството на фирмите публично уведоми управляващите, че заводите няма да могат да възобновят производството си, до момента в който цената на електрическата енергия за промишлените консуматори не падне под двеста евро за мегават.

Германската фабрика за хартия Delkeskamp Packagingwerke също уведоми за невъзможността да продължи работа. Собствениците изпратиха писмо до федералното държавно управление с молба да възобновят колкото е допустимо по-скоро естествените доставки на електрическа енергия и да преразгледат ценовата политика за промишлените консуматори.

А при започване на март норвежката компания Yara, вторият по величина производител на изкуствени торове в света, излезе с изказване, че заради рекордно високите цени на природния газ, което по веригата води до също рекордни цени на електрическата енергия, две от главните й предприятия в Италия и Франция, понижават производството си с до 40%.

Заводите, ситуирани в италианския град Ферара и френския Льо Авър, създават годишно общо над 1 милион тона амоняк и към 900 хиляди тона карбамид, които се употребяват в селското стопанство.

За да се разбере дълбочината на казуса, би трябвало да се напомни, че същата компания Yara при започване на декември предходната година, към този момент понижи темпа и мащаба на произвеждане си, също с 40%, и също заради непостижимите цени на енергоносителите, написа РИА Новости.

Фактически в този момент към този момент се приказва за вероятността от цялостно прекъсване на производството на втория по величина в света производител на минерални торове, като европейските пазари реагираха на предизвестието - и цените както на самите торове, по този начин и на селскостопанските артикули, на първо място зърно, решително потеглиха нагоре.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР