Германският разработчик на вятърни и слънчеви паркове wpd AG ще

...
Германският разработчик на вятърни и слънчеви паркове wpd AG ще
Коментари Харесай

Германска компания инвестира 500 млн. евро във вятърен парк в Република Северна Македония



Германският разработчик на вятърни и слънчеви паркове wpd AG ще влага 500 милиона евро за създаване на вятърен парк от 400 мегавата в Република Северна Македония, съобщи във вторник министър председателят на балканската страна Зоран Заев, оповестява Ройтерс.

" Това е най-голямата директна инвестиция на зелено в стопанската система на Република Северна Македония след оповестяването на независимостта ", сподели Заев на конференция в Скопие, излъчена онлайн, на която участваха и представители на немската компания и на немското посолство.

Вятърният парк Virovi, който е разгласен за стратегически план от държавното управление, ще помогне за прехода на доминираното от въглища произвеждане на електрическа енергия в балканската страна към зелени запаси, добавяйки 400 MW към заложената от държавното управление зелена цел от 700 MW, уточни още Заев.

Строителството би трябвало да стартира след три години и да бъде приключено за шест години, като в същото време беше контрактувано 45-годишно стратегическо партньорство с немския разработчик на вятърни и слънчеви паркове. Очакваното годишно произвеждане ще възлиза на 1 335,95 гигаватчаса, до момента в който годишното понижаване на излъчванията на въглероден диоксид (CO2) се прави оценка на 310 000 тона, показаха публични представители на събитието.

Вятърният парк, който ще има 69 турбини, ще бъде построен на три етапи на три места и ще доставя с електричество към 290 000 семейства.

Правителството на Република Северна Македония няма да субсидира плана, като единствено ще помогне на немската компания wpd AG да получи всички нужни разрешителни без закъснение.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР