Германският производител Opel отваря нова глава в историята си, като

...
Германският производител Opel отваря нова глава в историята си, като
Коментари Харесай

Бестселърът Opel Astra вече е изцяло електрически

Германският производител Opel отваря нова глава в историята си, като трансформира един от най-популярните си модели - Astra, в напълно електрическо транспортно средство. Заедно със общоприетия хечбек с 5 порти версия единствено на ток получи и Astra Sports Tourer Electric, което пък е първото електрическо комби, създадено от немски бранд.

Промяната дава опция клиентите на Opel Astra да избират от разнообразни други възможности на задвижване, спрямо останалите модели на марката. В допълнение към разновидностите с мотори с вътрешно горене Astra и Astra Sports Tourer се оферират като електрифицирани Plug-in хибриди (включително новата топверсия Astra GSe). Сега гамата е допълнена и от електрическия Astra Electric, който

 

ще бъде разполагаем за поръчки от пролетта на 2023 година

Дизайнът на новата версия значително повтаря този на общоприетия Astra. Изцяло електрическият модел носи лицето на марката Opel Vizor със състезателен дизайн на предната ризница, разполагаем във всяко равнище на съоръжение. Друго, което притегля вниманието, са общоприетите 18-цолови алуминиеви джанти с диамантено или напълно черно покритие.

Електрическият мотор обезпечава мощ от 156 к.с. и 270 Nm максимален въртящ миг, като и двете са налични незабавно след първото допиране на педала на газта, осигурявайки бързо тръгване и безапелационно ускоряване на автомобила. И до момента в който доста други електрически коли са лимитирани с насърчаване на оптималната скорост до 150-160 км/ч, новият Astra Electric е с предел 170 км/ч. В взаимозависимост от желанията за шофиране водачите на Astra Electric могат да избират сред три режима - Eco, Normal и Sport.

Енергията се съхранява в литиево-йонна батерия с потенциал 54 кВт/ч. Батерийните кафези – 112 на брой, са ситуирани в 17 модула и подсигуряват, че Opel Astra Electric може да измине до 416 км с едно зареждане (по цикъла  WLTP1). Колата изисква единствено 12,7 кВч електрическа енергия на 100 км, което е

 

измежду най-хубавите достижения в класа

 

Зареждането лишава напълно къс интервал от време - до 80% от потенциала на батерията са нужни към 30 минути (станция за бързо зареждане с непрекъснат ток от 100 кВт). Моделът е оборудван с трифазно 11 кВт зарядно за стенна кутия.

Батериите са ситуирани тъй че да не се губи място в купето и да се обезпечи цялостно улеснение за пасажерите и опция за разполагане на багаж. Дори и в състояние с вдигнати задни седалки Astra Sports Tourer Electric предлага с 516 литра багажно пространство, а със сгънати потенциалът нараства до 1553 литра. Друго преимущество е ниското разположение на батерията, което обезпечава на Astra Electric и Astra Sports Tourer Electric постоянна и солидна позиция на пътя.

В интериора вършат усещане ергономичните седалки Active Sport, предлагани по желание в дамаска Alcantara, като те оферират на водачите и пасажерите високото равнище на комфорт. Седалките, сертифицирани от Aktion Gesunder Rücken e.V. (AGR; Компания за по-здрави гърбове), оферират отлична непоклатимост и необятна гама от варианти за ръчно и електрическо контролиране. Те подсигуряват позиция на лидера, при която той изпитва оптимално улеснение.

Изцяло цифровият Pure Panel разполага с

 

два огромни 10-инчови широкоекранни екрана,

 

които дават чувство за улеснение и модерност в кокпита на автомобила. Най-новото потомство подсъзнателен интерфейс човек-машина демонстрира всички значими функционалности като равнище на зареждане на батерията и обсег, до момента в който значими настройки като климатичен надзор могат елементарно да се контролират с натискане на бутон. Благодарение на огромен E-HUD head-up екран и естествено различаване на глас водачите остават фокусирани върху пътя и обстановката по време на придвижване.

Електрическият Astra получава и многочислени асистенти на лидера - от предизвестие за преден конфликт с автоматизирано спешно прекъсване до деен помощник за поддържане на лентата на пътното платно, различаване на унесеност на лидера и предизвестие за трафик зад автомобила, до полуавтоматизирана промяна на лентата. Всички те са част от новата система Intelli-Drive 2.0. Тук би трябвало да се прибавят и модерните матрични фарове с Intelli-Lux LED® Pixel Light система, формирана от общо 168 LED детайла.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР