Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан обяви, че в сряда

...
Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан обяви, че в сряда
Коментари Харесай

Невиждан брой ваксинирани за ден в Германия

Германският министър на опазването на здравето Йенс Шпан разгласи, че в сряда е бил реализиран дневен връх по брой имунизации против COVID-19 в Германия, като 1,35 млн. души са получили ваксина в сряда, оповестява " Ройтерс ", съобщи News.bg.

Министърът означи, че новият връх довежда общия брой германци, получили най-малко една доза ваксина, до 29,8 млн. души или 35,9% от популацията, до момента в който 8,8 млн. души или 10,6% от страната са изцяло имунизирани с двете дози. Шпан назова достижението " огромна стъпка напред ".

Предишният връх беше реализиран на 5 май с 1,13 млн. ваксини против ковид, приложени за един ден. В напъните си да форсира програмата си за имунизация, Германия реши предходната седмица да предлага ваксини на AstraZeneca и Johnson & Johnson (J&J) на всички възрастни, отменяйки предходните възрастови ограничавания. По-рано този месец Шпан разгласи, че третата COVID-19 вълна в страната е завършила.

Германия изпреварва други европейски страни като Франция, Испания и Полша, само че е зад Англия, където повече от половината от популацията към този момент е получило най-малко една доза. Междувременно седемдневният брой на инфектираните с COVID-19 в Германия през днешния ден падна под основен предел за първи път от близо два месеца, трасирайки пътя за анулация на рестриктивните мерки, наложени поради ковид, в случай че инфектираните продължат да падат.

Броят на инфектираните на 100 000 души е понижен до 96,5 - за първи път пада под 100 от 20 март - от съвсем 126 преди седмица, демонстрират данни на Института за публично здраве " Роберт Кох ". Броят на новозаразените през последните 24 часа се е нараснал с 11 336 души, с което общият брой на инфектираните от началото на епидемията в страната доближи 3 577 040 души, до момента в който броят на умрелите се е нараснал със 190 души до общо 85 848 жертви.

Шпан приветства спада на инфектираните, само че прикани за нараснало внимание. " Следващите шест седмици ще решат по какъв начин ще се развият юли и август ", сподели той след посещаване в център за систематизиране на ваксини. Шпан означи, че провинциите би трябвало да продължат с отварянето на действия навън, само че настоя, че питателните заведения на закрито не би трябвало да се отварят още веднъж, до момента в който честотата не падне под 50 инфектирани на 100 хиляди души. Няколко немски провинции, в това число столицата Берлин, оповестиха във вторник проекти за разхлабване на рестриктивните мерки през идващите дни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР