Германският кораб, който изследва газ хидратите в Черно море, трябваше

...
Германският кораб, който изследва газ хидратите в Черно море, трябваше
Коментари Харесай

Мълчалив отказ от независимост

Германският транспортен съд, който изследва газ хидратите в Черно море, трябваше да даде безплатно резултатите на България

[Shutterstock] Участието на страната в процеса може да й разреши в недалечно бъдеще да стане енергийно самостоятелна. Още по тематиката
Total стартира втория сондаж в блок " Хан Аспарух "

Той би трябвало да продължи до началото на 2018 година и да даде спомагателна информация за количествата, които могат да бъдат добити
24 сеп 2017
Япония стартира рандеман на " пламнал лед "

Пробивът на страната добива на метан хидрат може да докара до гражданска война на енергийния пазар, само че и до ускорение на световното стопляне
18 мар 2013 Над 4 трилиона куб. метра природен газ може да лежат на дъното на Черно море в българска акватория. Такива са прогнозните запаси в така наречен газови хидрати - сходно на лед твърдо вещество, което може да се откри на огромни дълбочини в разнообразни водни басейни. Макар че към момента няма създадена технология за рандеман, редица страни вършат опити да оползотворят ресурса, а упованията са в идващите до 10 години да съумеят. За страни като Япония да вземем за пример това ще значи енергийна самостоятелност.

България обаче наподобява необичайно незаинтересувана от изследването на този запас, без значение че в нейни води има доста евентуално находище. Така може да се пояснява неналичието на държавно решение към този момент четири месеца да допусне немския проучвателен транспортен съд " Метеор " да извърши океанографска експедиция, която се финансира от федералното държавно управление на Германия и чиято цел е точно да се изследват газовите хидрати. В същото време проучванията вървят с цялостна мощ в румънски води, за което Букурещ даде позволение още през август.

Каквато и да е повода за на практика безмълвния отвод на българското държавно управление, пасивността му по въпроса не работи в интерес на страната, нито за опцията най-сетне да се диверсифицира съветският газ.

Перспективна зона

Изследванията за газови хидрати в Черно море се организират по европейската акция COST Migrate, в която вземат участие научни центрове и университети от 18 страни, в това число България. Идеята е страните членки да координират своите проучвания и да обменят данни и резултати от тях, като всяка страна финансира своите действия.

Именно като част от тези проучвания Германия взема решение да изпрати научноизследователски транспортен съд в западната част на Черно море, където се намира един от най-перспективните региони за газово-хидратни запаси. Огромните планирани запаси са открити посредством непреки способи при предходни проучвания. Целта в този момент е да се вземат проби от морското дъно, за което се планува да се употребява създадената от немския научноизследователски център GEOMAR пробна роботизирана система за подводно сондиране.

През юли Германия изпраща нота до Министерството на външните работи с искане да бъде обещано позволение на научно-изследователския транспортен съд " Метеор " да организира проучвателен работи в българската акватория. Става дума за зона, която се намира в западната част на Черно море, като по-голямата част от нея е ситуирана в българската изключителна икономическа зона, а дребна част лежи в румънската. Затова аналогична нота е изпратена и до румънското външно министерство, което още през август дава позволение за проучвания.

Български особености

В България обаче нещата се оказват по-сложни. По процедура Министерство на външните работи стартира координиране с другите министерства, като всички без две дават позитивни мнения. Тези две министерства обаче са основни - на енергетиката и на околната среда и водите. Аргументите на енергийното министерство за отхвърли са свързани с разрешението, издадено през 2012 година на консорциума сред Total, OMV и Repsol, за търсене и изследване на петрол и газ в блок " Хан Аспарух ", който също се намира в изключителната икономическа зона и в който попада зоната на научните проучвания. Според ведомството те " може да нарушат комерсиалната и индустриалната загадка на титулярите на разрешението ", както и да попречат на планувания по същото време втори изследователски сондаж в блока. От екоминистерството пък показват, че " капиталовото предложение " на Германия предстои на преценка за нужда от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Тези причини звучат напълно безапелационно и биха били годни, в случай че ставаше дума за комерсиално изследване - такова, каквото се прави от консорциума да вземем за пример. Според експерти обаче въпросът е радикално друг. " Научно-изследователските работи не са проучвателни работи и по тази причина не се контролират от Закона за подземните благосъстояния, а от Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право ", безапелационен е доцент доктор Валентин Георгиев, морски геолог и еколог и един от двамата членове на управителния съвет на COST MIGRATE от българска страна. По същия метод проучванията не може да се поясняват като капиталово предложение, счита той. Нещо повече, в нотата си немската страна ясно показва, че всички резултати от плануваните морски научно-изследователски работи ще бъдат предоставени безплатно на България - нещо, което изключва комерсиален интерес. Всъщност подобен е и методът, по който работи акцията MIGRATE - като сплотява и координира резултатите от проучванията на участващите страни.

Това са и доводите, които външното министерство акцентира против забележките на двете други министерства. Аргументите " не кореспондират с настоящата в страната нормативно-правна уредба и не подхождат на икономическите и политическите ползи на България ", споделя дипломатическото ведомство. С този текст окончателната информация е изпратена в Министерски съвет дружно с проекторешение за допускане на " Метеор " в български води. Материалите са съпроводени с молба да бъдат включени за разглеждане на държавното съвещание на 27 септември.

Доуточняване

Темата в действителност участва в дневния ред на съвещанието на тази дата, въпреки че не е оповестена авансово. От стенограмата обаче излиза наяве, че точно външният министър Екатерина Захариева е помолила точката да бъде оттеглена, " с цел да уточним още някои неща ". Така на процедура до разглеждане изобщо не се стига. От външното министерство импровизирано потвърдиха, че повода за отдръпването са точно негативните мнения на енергетиката и околната среда, които не са били изменени.

Впоследствие са изискани мнения от Total - която преповтаря съвсем буквално съображенията на енергийното министерство, и Института по океанология на Българска академия на науките, който пък оспорва отхвърли. Становище, че би трябвало да бъде обещано позволение за осъществяване на научно-изследователските работи, дава и Българският енергиен и минен конгрес (БЕМФ). Именно БЕМФ обръща внимание на любопитния подробност, че негативното мнение на енергийното министерство е показано съвсем два месеца преди този момент на Total (а не назад, каквато е нормалната практика) и на процедура го предопределя. Затова съгласно организацията по този метод министерството си обезпечава корпоративна поддръжка за свое политическо решение.

В мнението на БЕМФ има някои значими елементи, които остават отвън формалната преписка сред министерствата. Един от тях е, че научната стратегия на кораба не включва тест на технология за рандеман на газови хидрати, каквито опасения има, по простата причина, че такава технология към момента не е създадена. Притесненията, че ще бъдат нарушени правата на консорциума, който изследва в " Хан Аспарух ", също не са състоятелни, защото фокус на проучванията са седименти на дълбочина до 160 метра, което е много над пластовете, където се изследва за стандартен петрол и газ. Корабът също така възнамерява да вземе проби на повече от 60 км от мястото на проучвателния сондаж на Total и отвън зоната за сигурност. Вероятно най-силният мотив обаче е фактът, че същите проучвания са били позволени от Румъния, макар че попадат в прилежащия на " Хан Аспарух " блок " Нептун ", където също се изследва за петрол и газ.

Изпуснат късмет

Нищо от горното обаче няма значение, тъй като точката по този начин и не стига отново до разглеждане. От Външно министерство по този начин и не я вкарват още веднъж - съгласно тях те трябвало да " убедят " двете други министерства в правотата си, което не стана ясно дали са създали. Забавянето обаче е съдбовно: на процедура към този момент няма късмет проучванията да се проведат в български води, макар че до последно немските сътрудници бяха подготвени да трансформират програмата си. Рейсът на кораба е разграничен на три елементи, като първата от тях - тест на парасаунд системата, стартира на 4 ноември и към този момент завърши. До 9 декември са планувани две излизания за сондажи, които очевидно ще се проведат единствено в румънската акватория, защото второто излизане стартира на 22 ноември и действително няма време за реакция от българска страна.

Малко утешение за българските учени е, че те въпреки всичко ще могат да вземат участие в проучванията - не за друго, а тъй като немските им сътрудници правят оценка напъните им и считат, че това е част от партньорството. Покана е била изпратена от ръководителя на експедицията - проф. Герхард Борман от Бременския университет. " Писа на мен и на сътрудника Атанас Василев от Института по океанология на Българска академия на науките, че явно българското държавно управление няма да им даде позволение, заради което ще работят единствено в румънски води. Ние обаче сме поканени да се включим в една от частите ", споделя Валентин Георгиев.

Той самият назовава игнорирането " безусловно безконтролно и много подозрително в чии ползи е ". Според него в целия свят се работи интензивно за оползотворяване на газовите хидрати и това ще стане в околните 10 или 20 години. " Европа е задължена да знае какви са различните й запаси, тъй като енергийната самостоятелност е въпрос на национална сигурност ", счита той. Такава, най-малко официално, е и позицията на българската страна. Както постоянно в България формалното и действителното са разнообразни неща.

[Shutterstock] Що е то газови хидрати

Газовите хидрати са ледоподобно вещество, чиято кристална конструкция се състои от една молекула метан в твърда форма, съединена с пет и половина молекули вода. Установяват се на 200-300 метра под дъното на огромни дълбочини в морските басейни (над 600 метра воден стълб), където налягането е огромно, а температурата - ниска. В акваторията на България за първи път газови хидрати са открити в средата на 80-те години на предишния век.

През последните десетина години изследвания за газови хидрати се вършат интензивно от доста развити страни и такива с лимитирани ресурси на природен газ като Япония, Съединени американски щати, Китай и други, като Япония даже възнамерява до 2025 година да стартира индустриален рандеман и да задоволява минимум личното си ползване. И трите страни към този момент вършат проби за индустриален рандеман, само че с потребление на стандартни сонди и нагнетяване на горещи разтвори, които разтапят хидратите. Тъй като този способ е много безценен, ползата на Европа е ориентиран към създаване на стопански ефикасни различни технологии. Това е и задачата на акцията COST MIGRATE.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР