Ядрената енергетика ще бъде основен приоритет за България не само

...
Ядрената енергетика ще бъде основен приоритет за България не само
Коментари Харесай

Владимир Малинов: Ядрената енергетика остава основен приоритет за България

Я дрената енергетика ще бъде главен приоритет за България освен за актуалното, само че и за всички бъдещи държавни управления, сподели през днешния ден служебният министър на енергетиката Владимир Малинов преди началото на интернационалната конференция " Булатом " , която се организира край Варна.

Диверсификацията на нуклеарното гориво за 5-и блок на АЕЦ " Козлодуй " към този момент е реалност и всички 43 касети са заредени, добави Малинов. Той посочи, че се чака през идната седмица плановият му годишен ремонт да завърши и реакторът да бъде пуснат в електроенергийната система.

Усилено се работи и по плана за 7-и и 8-и блок на централата, добави министърът. Той посочи, че към този момент има корав ангажимент от банка, която ще обезпечи финансирането, както и от двете компании, които ще извършват плана. Правителството следва компактно пътната карта, утвърдена от Народно събрание, акцентира Малинов и добави, че планът за двата блока е значим освен за България и за района, само че и за цяла Европа. " Винаги съм упорствал за мощно присъединяване на български компании и специалисти в реализацията на плана, тъй че 30-40 % от разноските, които ще бъдат направени за реализацията на 7-и и 8-и блок, да останат у нас ", сподели още министърът.

За обстановката в Маришкия басейн той разяснява, че през днешния ден в късния следобяд ще има среща с управленията на синдикалните организации, както и с мениджмънта на фирмите. По думите му той ще разгласи плануваните ограничения, посредством които да се реализира предвидимост и резистентност на този бизнес, който е основен за енергийната сигурност на страната.

Има решение на Народното събрание за развиването на минното дело, напомни Малинов. И посочи, че е стихотворец ангажимент да бъдат обезпечени 1 милиард лв. в границите на 4 години за процеса по рекултивация и устойчивата работа на мините. Това несъмнено ще се отрази и на работата на операторите на централите, уточни още министърът. Той акцентира, че една от главните цели е да бъдат непокътнати хората и тяхната експертиза, в това число в интервала на енергийния преход, защото квалифицираните фрагменти с обучение и познания са капитал.

За цената на тока Малинов уточни, че енергийният регулатор към този момент е оповестил какво се планува като нарастване. С това, което извършихме като държавно управление, да покрием недостига, насъбран във фонд " Сигурност " на електроенергийната система, плюс обезпечаването работата и на централата в Маришкия басейн, покачването е даже доста под годишната инфлация за страната за предходните 12 месеца, сподели Миланов.

* Вижте и това видео от архива ни:

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР