Германският канцлер Олаф Шолц заяви в София, че настоятелно подкрепя

...
Германският канцлер Олаф Шолц заяви в София, че настоятелно подкрепя
Коментари Харесай

Шолц видя шанс за сделка София-Скопие през юни

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи в София, че настоятелно поддържа постигането на единодушие за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз на Република Северна Македония и Албания .

Има схващане, че Северна Македония би трябвало да извърши нужните условия и какъв би трябвало да е крайният резултат от договорката София-Скопие, само че не е елементарно да се стигне до този резултат. Едновременно с това шансът за реализиране на съглашение до края на френското председателство остава, а Германия настоятелно поддържа началото на македонските договаряния с Европейски Съюз и напъните не престават.

Тези послания насочи немският канцлер Олаф Шолц при визитата си в София на брифинг с премиера Кирил Петков. Шолц е на обиколка в пет страни в района, включваща Западните Балкани, и пристигна за среща непосредствено от Скопие, а сега е на диалог с президента Румен Радев.

Шолц не разяснява еднопосочно поддръжката на Германия за желаните от България европейски гаранции за поддръжка при съглашение със Северна Македония, каквито Петков за следващ път посочи. Българският министър председател сподели, че се поставят старания за отбрана на правата на българите в Северна Македония, на изискванията в Рамковата позиция на последното държавно управление на ГЕРБ и Договора за добросъседство от 2017 година

" Всяко допустимо решение би трябвало да включва тези три целта на България " и се работи с Германия с вярата, че тя може да даде гаранции в преговорната рамка. Двете държавни управления на България и Северна Македония не престават да работят за решение на двустранния спор, а София ясно е изразила позицията си, сподели Петков.

 

" Настоятелно поддържам " началото на договарянията и " считам, че има късмет за реализиране на договорка ", а обменът на хрумвания по тематиката ще продължи до края на френското председателство в края на юни, изясни Шолц. " Защото съм уверен, че европейците носим отговорност за стабилността на Балканите. "

Обърна внимание на вчерашното си посещаване в Солун, където преди 20 години бе обещана европейска вероятност на 6-те страни от Западните Балкани (тогава Косово не бе оповестило независимост). " Смятахме, че ще отнеме 10 години, а тези 10 години от дълго време отминаха. " Сега би трябвало да се даде вяра, тъй като " от историята си знаем, че опцията да принадлежим към Европа активизира голям брой демократични сили. "

Разнопосочни са сигналите дали е допустимо София и Скопие да реализират взаимно допустим документ до края на месеца, на фона на нормалните за края на следващо европредседателство (този път - френското) апели да се откри решение, тълкувани в България като увеличение на натиска. Тази седмица Петков съобщи, че се работи по съответна договорка, обвързвана с момента на регистриране на българите в конституцията. Външният министър Буяр Османи обаче даде сигнал, че няма компромис. Днес македонският министър председател Димитър Ковачевски сподели пред Шолц в отговор на журналистически въпрос, че взаимно допустим документ не е направен.

В Скопие всички погледи са ориентирани към Европейския съвет след две седмици с очакване въпросът да се реши тогава, само че Ковачевски отхвърли да се ангажира със периоди.

Канцлерът не даде съответен отговор за въпрос каква поддръжка може да получи България от Германия за регистриране на нейни условия в преговорната рамка на Северна Македония с Европейски Съюз - стъпка, която би трансформирала Брюксел в поръчител за идпълнението на тези условия. Без поддръжката на всички други членки на Европейски Съюз, а това непроменяемо включва Берлин и Париж, смяна на преговорната рамка е невъзможна - тъкмо както София блокира приемането ѝ и и по този начин в действителност постанова несъгласие на Скопие от ноември 2020 година насам.

Шолц изрази позицията, че Северна Македония би трябвало да извърши нужните условия. " Има огромно общо схващане за това по какъв начин би трябвало да работят нещата, казусът е по какъв начин ще стигтнем до този резултат, само че това не е елементарно ", сподели той.

Човек в никакъв случай не знае какъв ще бъде изходът най-после. Всички държавни ръководители знаят, че има голяма отговорност и поради това считам, че ще реализираме прогрес. Струва си всички старания.

По думите му поради огромните провокации пред Европа " би трябвало да поставим старания да не разочароваме " тези, които са заложили на присъединението на Европейски Съюз, сподели още Шолц, запитан дали идва в България като медиатор в опитите да се реши разногласието със Северна Македония. Припомни опита на Германия с възобновяване от руините на Втората международна война и българските старания за евроинтеграция в прехода, с цел да каже: " Най-добре е да се хванем за ръце и да намерим решение и да забравим за това, което ни е различавало. "

 

България и Германия са стратегически сътрудници

" За няколко месеца ние изградихме освен партньорски връзки, само че бих споделил и другарски. България и Германия са стратегически сътрудници. Търговският оборот надвишава над 10 милиарда евро. Това е нашият максимален сътрудник в Европейски Съюз. Това стратегическо партньорство единствено може да се уголемява. Едновременно с това обсъдихме енергийната самостоятелност, както на България и Германия, по този начин и на Европейски Съюз. Също по този начин обсъдихме и стратегически тематики за двете държавни управления, в това число войната в Украйна, общата позиция на Европейски Съюз, както и опцията действително обединени да работим дружно да преодолеем, който е настъпил цяла Европа ", акцентира министър председателят Кирил Петков на взаимен брифинг с немския канцлер.

" Темата Северна Македония също беше разисквана. Двете държавни управления не престават да работят в тази посока. Българското държавно управление сподели ясно позицията за изискванията, с цел да можем да напреднем в тази посока ", акцентира българският министър-председател.

Шолц благодари за гостоприемството и акцентира, че връзките сред Германия и България са извънредно положителни. " Изпитваме огромен брой провокации, които да посрещнем дружно, по тази причина търсим тясна съгласуваност с нашите европейски сътрудници. Войната в Украйна сподели какви полезности пазиме и да продължим да работим за това Европейски Съюз да стане мощен и резистентен за бъдещи провокации ", съобщи от своя страна немският канцлер.

" Единодушни бяхме, че би трябвало да преодолеем енергийната самостоятелност от Русия допустимо най-бързо ", сподели още той.

" Западните Балкани и тяхното приемане са нещо извънредно значимо за нас, това е значим въпрос и за България, по който обаче има редица въпроси. Германия схваща, че не е елементарно да се преодолеят историческите различия на прилежащи страни, само че нашият исторически опит демонстрира, че е обогатяващо за всички страни, когато се преодолее недоверието. Затова настоятелно поддържам за реализиране на единодушие за договаряния на Албания и Северна Македония за договаряния за участие на Европейски Съюз ", уточни той.

Западните Балкани би трябвало да имат сигурна европейска персепктива, съобщи още Шолц и добави, че поддържа това Северна Македония да извърши поставените условия. Германският канцлер пристигна в София от Скопие, където беше на посещаване тази заран.

" Заедно европейците носим отговорността за Европейски Съюз. Важно е да използваме процесът на разширение в този момент. Вчера бяхме в Солун. Навършват се 20 година от решенията от Солун, които дадоха обещание европейска вероятност на Западните Балкани. Смятахме, че този развой ще бъде решен в границите на 10 години, само че те изминаха от дълго време. Наша задача е да правим прогрес. От историята знаем,че Европа и опцията да принадлежим към Европа активизира доста демократични сили в нашето общество ", добави още немският канцлер.

Премиерът Кирил Петков съобщи, че България и Германия постоянно са гледали на Западните Балкани в посока на присъединението им към Европейски Съюз, само че чака осъществяването на поставените условия.

" В този миг България има три съществени целта, за които Европейски Съюз би трябвало да е част от гаранцията, с цел да имаме стъпки напред - през европейския развой да се подсигурява включването на българите в Конституцията на Северна Македония. Едновременно с това имаме рамкова позиция и Договор за добросъседство. Така че всяко едно решение би трябвало да включва тези три целта. Европейски Съюз може да даде евентуални благоприятни условия да има европейски гаранции това да се случва, тъй че продължаваме да работим като държавно управление в границите на съществуващата рамкова позиция и контракт за добросъседство. " - съобщи министър-председателят Кирил Петков.

Олаф Шолц и Кирил Петков са разискали и войната в Украйна и опцията за общи старания за превъзмогването на проблемите в Европа.

" Само дружно можем да реализираме задачите на енергийна самостоятелност и енергийна сигурност. " - съобщи Кирил Петков.

Това е първото двустранно посещаване на канцлера Шолц в България. Преди това той посети Косово, Сърбия, Гърция и Република Северна Македония.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР