Германският канцлер Олаф Шолц заяви при пристигането си в Брюксел

...
Германският канцлер Олаф Шолц заяви при пристигането си в Брюксел
Коментари Харесай

Олаф Шолц: ЕС трябва да ограничи новите разходи, но да даде знак за подкрепа на Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи при идването си в Брюксел за срещата на върха на Европейския съюз, че на Киев не могат да се провиснал огромни средства по европейския бюджет, само че въпреки всичко би трябвало да се даде сигнал за поддръжката на блока за Украйна, съобщи

" Няма да става въпрос за решение за доста огромни спомагателни разноски. Има обаче нещо значимо: би трябвало да успеем да създадем вероятен финансовия механизъм за Украйна и по този метод да ѝ дадем основата да продължи съпротивата си против съветската експанзия ", сподели пред публицисти канцлерът. 

Той разяснява и въпроса за разширението на евросъюза, като уточни, че блокът би трябвало да спомага на Украйна и на други страни като Молдова и Грузия, които желаят да се причислят. 

" Трябва да дадем знак, изключително на Украйна, че поддържаме дейностите им по покриване на всички сложени от нас критерии ", акцентира Шолц. По думите му един от най-важните въпроси, които би трябвало да се прегледат, е започването на договаряния с Украйна за присъединението ѝ към Европейски Съюз. 

Нидерландският министър председател Марк Рюте от своя страна изрази вяра, че Европейски Съюз ще реализира консенсус за удължение на финансовата поддръжка за Украйна. " Досега постоянно сме успявали да реализираме единомислещо решение, в това число с Виктор Орбан. Аз съм изцяло окуражен и ще работя настойчиво с моите сътрудници ", сподели Рюте пред публицисти преди началото на полемиките. 

Украйна се надява, че на започващия през днешния ден конгрес ще получи огромна политическа и финансова поддръжка от страните членки на блока, само че унгарският министър председател Виктор Орбан блокира съглашението по най-важните въпроси за Киев, напомня Ройтерс.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР