Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че стремежът на Швеция да

...
Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че стремежът на Швеция да
Коментари Харесай

Шолц отговори на Ердоган: Да не свързваме „Турция в ЕС“ с „Швеция в НАТО“


Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че стремежът на Швеция да се причисли към НАТО не би трябвало да се свързва с блокираната кандидатура на Турция за участие в Европейски Съюз , откакто Анкара предложи двата въпроса да бъдат обвързани, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

" Швеция дава отговор на всички условия за участие в НАТО ", съобщи Шолц пред кореспонденти в Берлин.

" Другият въпрос е подобен, който не е обвързван с тази тематика , и по тази причина не мисля, че двата процеса би трябвало да се преглеждат като свързани ", добави той.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че ще поддържа кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, в случай че Европейският съюз възобнови от дълго време спрените договаряния за присъединение на Анкара.

Турският водач съобщи, че същите водачи, които блокират участието на Турция в Европейски Съюз, желаят от него да поддържа кандидатурата на Швеция за участие в НАТО.

" Почти всички членове на НАТО са членове на Европейски Съюз. Сега се обръщам към тези страни, които карат Турция да чака повече от 50 години, и ще се обърна към тях още веднъж във Вилнюс ", съобщи Ердоган в телевизионно изявление.

" Първо, отворете пътя за участието на Турция в Европейския съюз, а по-късно ще го отворим и за Швеция, както го направихме за Финландия. "

Ердоган добави, че " това е, което споделих " на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, когато двамата водачи разговаряха по телефона в неделя.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР