Германският канцлер Олаф Шолц ще посети Вашингтон през първата половина

...
Германският канцлер Олаф Шолц ще посети Вашингтон през първата половина
Коментари Харесай

Байдън и Шолц ще обсъдят помощта за Украйна през първата половина на февруари

Германският канцлер Олаф Шолц ще посети Вашингтон през първата половина на февруари за диалози с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, защото водачите се стремят да обезпечат продължение на западната помощ за Украйна, заяви Bloomberg.


Срещата ще се състои в миг, когато военната и финансовата помощ на Съединени американски щати и Европейски Съюз в размер на над 100 милиарда $ остава блокирана от вътрешните политически разтърсвания.

Шолц и Байдън възнамеряват да проведат двустранна среща в Белия дом през втората седмица на февруари, оповестиха двама души, осведомени с въпроса.

Не са направени публични известия за визитата на немския канцлер.

Байдън подписа последния пакет от американска помощ за Украйна в размер на 250 млн. $ на 27 декември. Законопроектът за в допълнение финансиране, включващ помощ за Украйна в размер на 61 милиарда $, е спрян заради разногласия в Конгреса, което отсрочва по-нататъшната военна поддръжка за Киев, защитаващ се от съветската инвазия.

Междувременно в Европейски Съюз страните членки би трябвало да гласоподават пакет за финансова поддръжка на Украйна в размер на 50 милиарда евро на среща на върха на 1 февруари, откакто Унгария блокира помощта през декември.

Брюксел търси други възможности за подкрепяне на Украйна, в случай че Будапеща продължи да се опълчва на четиригодишния пакет от помощи.

Наскоро Шолц разкритикува други страни от Европейски Съюз за незадоволителната помощ за защита на Украйна, потвърждавайки, че Германия не може да компенсира недостига.

Берлин е вторият по величина снабдител на военна помощ за Киев след Съединени американски щати.

Въпреки натиска на немския водач върху съдружниците от Европейски Съюз да усилят военната си поддръжка, той също по този начин сложи ограничавания на личните си хранителни запаси за Украйна, като блокира доставката на ракети с отдалечен обхват " Таурус " заради опасения, че този ход ще въвлече Германия във войната./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР