Германският канцлер Олаф Шолц ще подкрепи икономическото сътрудничество с Китай,

...
Германският канцлер Олаф Шолц ще подкрепи икономическото сътрудничество с Китай,
Коментари Харесай

Politico: Шолц няма да откаже сътрудничество с Китай, въпреки натиска на САЩ

Германският канцлер Олаф Шолц ще поддържа икономическото съдействие с Китай, макар желанието на Съединените щати да сведат до най-малко взаимоотношението сред Берлин и Пекин, написа европейското издание на вестник.

Китай, отбелязва вестникът, е „ стълбът на немския световен бизнес “. По-специално, Китай съставлява към 50% от международните продажби на коли на един от най-големите немски автомобилни концерни Volkswagen.

Както показва изданието, немската стопанска система сега е изправена пред цялостен набор от стопански проблеми - " от липса на квалифицирана работна ръка до несъразмерна регулация ". Според прогнози на икономисти и Международния валутен фонд (МВФ) след пагубната 2023 година немската стопанска система ще продължи да стагнира.

„ В продължение на десетилетия пътят към Китай беше застлан със злато за немските експортьори, което допълваше облагите им и поддържаше позицията на Германия като една от най-хубавите стопански системи в света. Съвсем неотдавна обаче този път приличаше повече на автомагистралата към пъкъла на фона на все по-агресивния протекционизъм и жестоката индустриална политика на Пекин ”, написа още изданието.

Междувременно Европейският съюз е все по-разочарован от великодушните дотации, които Китай дава на своите основни промишлености, от производителите на вятърни турбини до автомобилните компании. Потокът от импорт на евтини китайски електрически транспортни средства в Европа оказва напън върху локалните производители дотам, че Брюксел  обмисля налагането на мита  още през лятото.

Докато немската автомобилна промишленост също е подложена на напън от евтиния импорт, компании като Mercedes и BMW не желаят да поддържат наказването на Китай от боязън да не навредят на личните си бизнес ползи там, в случай че Пекин, както е евентуално, отмъсти, написа Politico.

За немски компании като Siemens и Volkswagen, които започнаха да влагат в Китай преди 40 години, страната в този момент е дирек на техния световен бизнес. Само на Китай се падат към 50 % от световните продажби на коли на VW. Въпреки спорната история на VW - компанията е учредена по време на нацистите и разчита на рабски труд по време на Втората международна война - тя продължава да ръководи фабрика в Синцзян, където уйгурите са арестувани. Въпреки че компанията беше подложена на рецензии в Германия, че не се измъкна, това би рискувало да ядоса управлението на Китай.

След несполучливата 2023 година икономистите и Международният валутен фонд чакат немската стопанска система да продължи да стагнира. Износът е намалял с повече от 2 % до момента тази година, без признаци на облекчение на хоризонта. Въпреки че заетостта в Германия остава постоянна, това може да се промени бързо, в случай че стопанската система не се съживи.

Докато Германия е изправена пред цялостен лист от провокации за растежа, от продължителен дефицит на квалифицирани служащи до свръхрегулиране, това, което някои икономисти виждат като най-осакатяващо, е отрицателното въодушевление измежду бизнеса и потребителите.

По-притеснителното за Германия е, че Китай към този момент не се нуждае от машини и други високотехнологични финансови артикули, които подтикнаха растежа на немския експорт за страната през последните десетилетия. Това не се дължи единствено на по-слабото търсене; Китайските компании значително настигнаха своите немски съперници, правейки страната по-малко подвластна от вноса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР