Германският канцлер Олаф Шолц призова за спешно прекратяване на огъня

...
Германският канцлер Олаф Шолц призова за спешно прекратяване на огъня
Коментари Харесай

Олаф Шолц и йорданският крал се обявиха против израелска офанзива в Рафах

Г ерманският канцлер Олаф Шолц прикани за незабавно преустановяване на огъня в линията Газа след среща с йорданския крал Абдула Втори в пристанищния град Акаба, ситуиран в южната част на Йордания , предадоха Ройтерс и ДПА.

" Абсолютно ясно е, че в този момент би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да предотвратим утежняването на обстановката ", съобщи Шолц.

При второто си посещаване в района от началото на спора немският канцлер се разгласи срещу израелската сухопътна атака в град Рафах.

Големият брой цивилни жертви вследствие на израелско нахлуване против град Рафах в Газа ще направи районния мир " доста сложен ", съобщи Шолц.

Ройтерс отбелязва, че това ще бъде и един от главните причини на канцлера при диалозите му с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху по-късно през днешния ден.

Deutschland unterstützt Jordanien bei der Luftbrücke für Gaza. Und König Abdullah II und ich sind uns einig: Auch auf dem Landweg muss viel mehr Hilfe kommen. Das wird auch ein Thema meines Gesprächs mit Israels Premier Netanjahu in Jerusalem sein.
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler)
Спешно проведените диалози се реализират, откакто в петък Израел утвърди проект за нахлуване на разположеният в южната част на линията Газа град, където повече от половината от 2,3-милионното население на палестинския анклав се укриват на фона на продължаващата към този момент повече от пет месеца война.

" В момента става дума за това да подсигуряваме, че ще реализираме продължително преустановяване на огъня ", съобщи Шолц след диалозите с йорданския крал.

Шолц повтори позицията на немското държавно управление, че Израел има цялостното право да се пази против нападенията, осъществени от палестинската въоръжена формация " Хамас ", само че съобщи, че това не би трябвало да води до директна опасност от военни дейности за огромния брой хора в Газа, които са избягали в Рафах.

" Поради тази причина доста ясно заявих, тъкмо както направи и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, че считаме, че това е нещо, при което би трябвало да се работи доста, доста, доста деликатно, с цел да се избегне огромен брой нови жертви ", сподели Шолц. 

Във връзка с плануваното обновяване на непреките договаряния за краткотрайно преустановяване на огъня Шолц съобщи, че би трябвало да се акцентира на опцията за реализиране на по-дългосрочно преустановяване на огъня, отбелязва ДПА.

German Chancellor Olaf Scholz arrives in Jordan for meeting with King Abdullah
— Anadolu English (@anadoluagency)
Кралят на Йордания Абдула Втори също предизвести за филантропичната обстановка в Газа, наричайки я " трагична ", на срещата си с немския канцлер, оповестиха в изказване от йорданския замък. 

Монархът акцентира значимостта на активизираните старания за отбрана на цивилното население и за даване на " съответна и устойчива " помощ на хората в гъсто население палестински анклав.

Абдула Втори " акцентира нуждата интернационалната общественост да реализира неотложно и трайно преустановяване на огъня в линията ", се споделя още в изказването от двореца. В него се отбелязва, че кралят също е предизвестил, че възможната израелска атака в град Рафах ще утежни филантропичната рецесия в региона.

Абдула Втори прикани и за твърда позиция против това, което той назова принуждение на екстремистки заселници против палестинците на Западния бряг и нарушавания против свещени за християните и мюсюлманите места в Йерусалим.

Йордания е формален страж на християнските и мюсюлманските свети места в Йерусалим, напомня ДПА.

The large number of civilian casualties that would result from an Israeli assault on the city of would make regional peace " very difficult ", German Chancellor Olaf Scholz said on Sunday after talks with Jordanian King Abdullah …
— MENA TODAY (@MenaToday1)

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР