Германският канцлер Олаф Шолц пристигна в Канада за енергийни преговори.

...
Германският канцлер Олаф Шолц пристигна в Канада за енергийни преговори.
Коментари Харесай

Войната в Украйна и енергийни въпроси са в центъра на визитата на германския канцлер в Канада

Германският канцлер Олаф Шолц дойде в Канада за енергийни договаряния. Изправени пред вероятността Москва изцяло да спре газовите потоци към Европа в отговор на западните наказания, Берлин и други европейски страни търсят различни решения преди задаващата се зима. Официални немски представители акцентират, че немски канцлер от десетилетия не е посещавал северноамериканската страна и това приказва за значимостта пътуването.

Войната в Украйна и енергийни въпроси са в центъра на двудневното посещаване на немския канцлер Олаф Шолц в Канада. Основна цел на визитата е договарянето на доставки на канадски полутечен газ и водород.

Според канадския министър председател Джъстин Трюдо съветската инвазия в Украйна е засилила нуждата от енергиен преход и понижаване на зависимостта на Европа от съветския газ. По-рано този месец Трюдо и Шолц бяха разкритикувани от Киев, че са съгласни да се направи изключение на глобите по отношение на Москва поради турбина за газопровода " Северен поток 1 ". След ремонта в Канада турбината беше трансферирана в Германия, с цел да бъде изпратена в Русия, само че в последна сметка това не се случи.

Европейският първи посланик Жозеп Борел се разгласи срещу концепцията за възбрана за издаване на шенгенски визи за съветски жители. Той заяви още, че Европейският съюз възнамерява да провежда задача за образование и подготовка на украински военнослужещи, което да се води в прилежащите на Украйна страни. Предложението ще бъде разисквано идната седмица в Прага на среща на министрите на защитата от Европейски Съюз.

" Изглежда рационално при продължителна война, а както наподобява тя ще бъде такава, да бъдат положени старания освен във връзка с оборудването и доставките, само че също и за образование и организационна поддръжка за армията ", съобщи Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по сигурността.

От през днешния ден до четвъртък в Киев са неразрешени всеобщи прояви заради риск от съветски ракетни удари. От на следващия ден вечер до четвъртък заран в Харков ще бъде натрапен вечерен час. Мерките се вкарват след предизвестието на украинския президент Володимир Зеленски, че Русия възнамерява да извърши " нещо доста грозно ".

Утре Украйна отбелязва 31 години самостоятелност. В среднощното си послание Зеленски сподели, че има задоволително информация, че точно на 24 август Москва готви демонстративен развой против бранителите на Мариупол.

" Ако този непоносим демонстративен развой стартира, в случай че нашите хора бъдат вкарани в този сюжети, който е в нарушаване на всички съглашения, на всички интернационалните правила, в случай че има злоупотреби... това ще бъде границата, оттатък която договарянията са невъзможни. Русия ще отреже пътя си за договаряния. Няма да има повече диалози. Страната ни е споделила всичко ", съобщи Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Утре се навършват шест месеца от началото на съветската инвазия в Украйна.

Днес Русия отбелязва Деня на националното знаме. В тирада по този мотив президентът Владимир Путин посочи мощта на страната си.

" Русия е мощна, самостоятелна международна мощ. На международната сцена ние организираме единствено политика, отговаряща на главните ни ползи ", акцентира Владимир Путин, президент на Русия.

На фона на продължаващия спор сред Киев и Москва не стопират апелите за въздържаност на военните дейности към нуклеарната централа в Запорожие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР