Германският канцлер Олаф Шолц пристигна на тридневно посещение в Китай.

...
Германският канцлер Олаф Шолц пристигна на тридневно посещение в Китай.
Коментари Харесай

Китай постави Шолц в подчинено положение

Германският канцлер Олаф Шолц дойде на тридневно посещаване в Китай. Главата на немската страна на китайска земя беше посрещнат не от еднакъв по сан и даже не от формален представител на външното министерство, а от треторазреден служител. Това, което имаме тук, е освен очевидно нарушаване на дипломатическия протокол, само че и откровена насмешка на КНР към немския канцлер. Какво значи?

Целият дневен ред на германско-китайските договаряния е чисто стопански и доста комплициран. Канцлерът даже не взе със себе си външния министър Аналена Бербок, само че го съпровожда внушителна делегация от немски предприемачи и мениджъри на огромни компании. Посещението беше авансово планувано и с почасова стратегия, което е изключително значимо заради късия престой на немския канцлер в необятния Китай. Но през цялото време всичко се обърка и програмата за посещаване беше нарушена още от първия ден.

През първия ден Шолц трябваше да дойде в Чунцин, мегаполис с население от над 32 милиона души, който е дом на големи и разнородни заводи, в това число „ немско насочени “. В Чунцин действа цех на “Бош ”, произвеждащ водородни мотори.

Според програмата на визитата Шолц трябваше да се срещне с първия секретар на районния комитет на Чунцин (регионален партиен лидер) Юан Цзяцюн, по-късно да посети завода на “Бош ”, да беседва с китайски студенти по някаква причина по тематиката за градското обмисляне и, като апотеоза, завършете деня с разходка с яхта по река Яндзъ в компания от немски бизнесмени и мениджъри, работещи в Китай и с Китай, и локални чиновници. Нищо от това не се случи.

Всичко стартира с обстоятелството, че немският канцлер Шолц беше посрещнат на летището в Чунцин даже не от кмета на града, а от неговия заместител. Да, визитата на Шолц няма държавен темперамент, което съгласно дипломатическия протокол изисква почетен часовой, килим, оркестър, който свири химни, и висок статус на поздравяващите. Това е по този начин нареченото работно посещаване с лимитирани преговорни цели, които се съгласуват авансово.

Но и в този случай главата на една огромна европейска страна трябваше да бъде посрещнат не от заместник-кмета на недодялан, въпреки и доста огромен град, а най-малко от заместник-министъра на външните работи. Точно това е минимумът.

Китай деликатно следи спазването на сходни формалности. Самата философия на китайската страна и китайското всеобщо схващане се основава на демонстрирането на доста разнообразни знаци и знаци, които хората с европейски нрав би трябвало да дешифрират в придвижване. Този тип „ дипломация на знаците “ се организира в доста източни страни – от Япония до арабския свят.

Но сериозното понижаване на равнището и статута на приемащата страна до незначително даже не е знак, а откровена проява на пренебрежение. При това явно приказваме не толкоз персонално за Шолц, що се касае за разбирането на китайската страна за равнището на преговорния развой. На немската страна беше показано, че китайците са водещи в икономическите въпроси, най-малко в процеса на тези договаряния.

От позиция на Пекин Шолц пристигна да изиска нещо от Китай. Но китайската страна не желае нищо, тя просто разрешава на Берлин да съобщи своята позиция. Шолц, от една страна, в действителност се нуждае от китайски артикули и вложения (включително в автомобилната индустрия), само че, въпреки това, би трябвало да лавира сред ползите на немските индустриалци и генералната линия на Европейския съюз за минимизиране на „ зависимостта от Китай. ”

От китайска позиция всичко това са персонални проблеми на Шолц като началник на Германия. Това беше демонстрирано посредством занемаряване на класическия дипломатически протокол. Като цяло протоколната страна на визитата на Шолц в Китай в началото беше структурирана по подобен метод, че той беше заставен да посети китайските водачи на мястото им на престой. Утре той ще отиде в Шанхай, финансовата столица на КНР, където ще договаря с китайски финансови чиновници, а в последния ден от визитата ще отлети за Пекин, където ще бъде топло признат от ръководителя Си и премиера на Държавен съвет Ли Цян. Ето по какъв начин китайският император се среща с задгранични посланици през Средновековието - те последователно минават през разнообразни, от по-ниски към по-високи равнища на китайската власт.

Като цяло немската страна трябваше да види всичко това, да го оцени и да се опита да направи съответните промени в протокола на визитата още на равнище подготовка за визитата. Обикновено това става на равнище връзка сред Министерство на външните работи и посолството на приемащата страна. Службата на протокола разисква и най-малките елементи, чак до менюто, а от време на време и до цвета на тапетите в резиденцията, в която ще живее президентът по време на визитата. Имаше случаи, когато даже гледката от прозореца се обсъждаше авансово.

Очевидно обаче нуждата от това посещаване в Китай за Германия е била толкоз огромна, че даже на стадия на подготовка немската дипломация е предпочела да не забележи униженията, готови за нея. Но Шолц също способства за разрушаването както на етикета, по този начин и на контрактуваната стратегия на визитата. Пристигайки в Чунцин, както написа немският “Билд ”, той се ограничи единствено до пресата и отиде в хотела, където се причисли към видеоконференция с водачите на Г-7, както и с неговите министри: външния Аналена Бербок, вътрешния Нанси Фезер и на защитата - Борис Писториус. Говориха за обстановката в Близкия изток. Това не беше част от авансово контрактувания график за посещаване и по този метод се трансформира в нарушаване на протокола.

Разходката по река Яндзъ, която в действителност беше най-важното не протоколно, а действително събитие от визитата на Шолц в Чунцин, също беше прекратена. Именно там в неофициална конюнктура трябваше да бъдат решени въпросите за китайските вложения в автомобилната промишленост и работата на немските фабрики в Китай.

Може би идващите два дни от престоя на немския канцлер в Китай ще протекат съгласно контрактувания протокол и той даже ще може да повдигне въпроси за връзките на Китай с Русия в диалог със Си Цзинпин. Но въпреки всичко всички тези договаряния ще се проведат под натиска на Китай, който ловко построи скица, в която Шолц незабавно ясно показва ролята си на подчинена страна и молител.

Всичко това още един път удостоверява, че дипломатическият протокол, етикетът и локалните обичаи на публично държание не са остарели ритуали, а изцяло дейно средство за реализиране на поставените цели в интернационалните връзки. И Китай към този момент неведнъж е показал това.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед35827Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед37132Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед79070Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед34888Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед50761Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед553909Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед183480Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!  Николай Витанов, Харков, обграден, съветската войска, високомерен, 100 дни  Николай Витанов, Харков, обграден, съветската войска, високомерен, 100 дни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР