Германският канцлер Олаф Шолц предложи план Маршал за Украйна. Как

...
Германският канцлер Олаф Шолц предложи план Маршал за Украйна. Как
Коментари Харесай

Как би изглеждал план “Маршал“ за Украйна?

Германският канцлер Олаф Шолц предложи проект " Маршал " за Украйна. Как би изглеждал сходен пакет и кой ще го финансира?

Отломки пред Бранденбургската врата, остатъци от къщи във Франкфурт, опустошени улици в Дрезден. При визитата си в Украйна предходната седмица Олаф Шолц напомни облиците на разрушените немски градове след Втората международна война, написа 24часа.

В изказване пред Бундестага в сряда Шолц изрази поддръжката си за проект " Маршал " за Украйна, който да възвърне раздраната от война страна. " Както тогава раздраната от войната Европа се нуждаеше от проект " Маршал " за възобновяване си, по този начин и през днешния ден Украйна има потребност от подобен ", сподели Шолц. Очаква се тематиката да бъде разисквана този уикенд на срещата на Г-7 в замъка Елмау в Бавария. Но какво тъкмо се крие зад проекта " Маршал " и по какъв начин сходна самодейност би могла да промени вероятностите пред Украйна?

Европа се възвръща, Съединени американски щати печели нови пазари

След края на Втората международна война Европа изпада в икономическа и политическа съсипия. За да подкрепи стопански Стария континент, американският държавен секретар Джордж Маршал през юни 1947 година предлага Програмата за европейско възобновяване, станала известна и като проекта " Маршал ".

В рамките на самодейността Съединените щати дават заеми за възобновяване и да доставят артикули, първични материали и храни на Европа. Така сред 1948 и 1952 година повече от 12 милиарда $ са разпределени сред 16 европейски страни, измежду които Германия, Италия, Франция и Англия. Западна Германия тогава получава към 1,5 милиарда $. Тази финансова помощ не просто предизвиква европейското икономическо знамение, само че и основава нови експортни пазари за Вашингтон.

Планът " Маршал " има и своята политическа страна. Не всички европейски страни се възползваха от американските пари. Съединени американски щати желаеха да лимитират въздействието на Съветския съюз в Източна Европа, а Москва се опасяваше от западното въздействие и забрани на страни като Унгария, Чехословакия и Полша да вземат участие в американската стратегия за възобновяване.

В груповата немска и европейска памет на проекта " Маршал " нормално се гледа като на сполучлива идея. Програмата за европейско възобновяване направи вероятни съвземането на европейските стопански системи и одобряването на демократичните структури.И през днешния ден проектът " Маршал " постоянно се показва като образец за сполучливо следвоенно и следкризисно възобновяване.

Как би изглеждал проект " Маршал " за Украйна?

Призивът на немския канцлер за проект " Маршал " е обвързван най-много с дълготрайните вероятности. Шолц чака войната в Украйна да продължи още известно време. И сходно на проекта " Маршал ", Западът ще би трябвало да се приготви за продължителното възобновяване на Украйна. " Ще ни трябват още доста милиарди евро и долари за възобновяване - и това ще отнеме години ", разгласи той по време на речта си в Бундестага.

Президентът на Европейската капиталова банка Вернер Хойер пресмята, че възстановителният пакет за Украйна ще коства милиарди. Идеята на Европейския съюз е Украйна да поеме водеща роля във възобновяване в съгласуваност с Европейски Съюз, страните от Г-7 и Г-20, както и с интернационалните финансови институции и организации.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР