Германският канцлер Олаф Шолц предложи на Украйна още финансова помощ

...
Германският канцлер Олаф Шолц предложи на Украйна още финансова помощ
Коментари Харесай

Олаф Шолц обеща още 150 млн. евро финансова помощ за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц предложи на Украйна още финансова помощ на стойност 150 милиона евро по време на визитата си в Киев, съобщи ДПА.

" Парите са в допълнение към различен заем на стойност 150 милиона евро, който към момента не е изплатен ", разясни Шолц на взаимна конференция с украинския президент Володимир Зеленски, състояла се след тяхната среща. Двамата водачи приказваха съвсем два часа - по-дълго от плануваното, добавя Българска телеграфна агенция.

" В доста съществени времена съм на посещаване в Украйна ", сподели Шолц и още веднъж удостовери, че Германия застава твърдо на страната на Киев на фона на опасенията, че следва война с Русия.

" Никоя друга страна на света не е дала на Украйна повече финансова помощ от Германия през последните осем години. Повече от 2 милиарда евро са били изплатени през този интервал ", напомни канцлерът.

Шолц сподели още, че чака Русия да предприеме ясни стъпки за деескалация на спора с Украйна и добави, че Германия и западните й съдружници са подготвени за сериозен разговор с Русия за европейската сигурност, съобщи Ройтерс.

" Готови сме за сериозен разговор с Русия по въпросите на европейската сигурност ", сподели немският канцлер. Той добави, че Западът е подготвен да наложи " доста широкообхватни и ефикасни наказания ", в случай че Русия наруши териториалната целокупност на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че страната му ще продължи да следва задачата си за участие в НАТО макар гнева на Русия и подозренията на някои западни страни.

" Днес доста публицисти и доста водачи загатват леко на Украйна, че е допустимо да не се поемат опасности, да не се повдига непрекъснато въпросът за бъдещо участие в алианса поради рисковете, свързани с реакцията на Руската федерация, сподели Зеленски. - Вярвам, че ние би трябвало да вървим по пътя, който сме избрали. "

Украинският президент добави още, че Украйна счита противоречивия руско-германски план за газопровод " Северен поток 2 " за геополитическо оръжие, съобщи Франс прес.

" Ние разбираме ясно, че това е геополитическо оръжие ", изясни Зеленски на общата конференция с Шолц.

Газопроводът още не е получил зелена светлина от Берлин, с цел да стартира да работи. Той ще доставя съветски газ на Германия, като заобиколи Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР