Германският канцлер Олаф Шолц направи второто си официално посещение в

...
Германският канцлер Олаф Шолц направи второто си официално посещение в
Коментари Харесай

Не бяха подготвени за това. Китай говори за планове за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц направи второто си публично посещаване в Китай за по-малко от две години. В продължение на три дни той се опитваше да убеди китайските управляващи да спрат съдействието с Москва, говорейки за вероятностите за икономическо съдействие с Европейския съюз. Какво излезе от това?

В въодушевление за обич

Първата част от пътуването си на Изток Шолц посвещава на чисто стопански въпроси. Първо той отлетя до мегаполиса Чунцин, където посети завода на немската компания „ Бош “. Срещна се със студенти - беседва с тях за градоустройството, с районния секретар на Комунистическата партия, направи разходка с лодка по река Яндзъ. Следващият ден беше прекаран във финансовия център на страната Шанхай.

Шолц за първи път посети Китай през ноември 2022 година Оттогава връзките сред Пекин и Берлин се трансформираха доста. През 2023 година Германия даже разгласява специфична тактика за Китай. Основната концепция: би трябвало да се отървем от икономическата взаимозависимост от Китай в сериозни браншове. Това е напълно в границите на политиката на Европейски Съюз, който утвърди и лична стратегия за „ икономическа сигурност ”.

Разлика обаче има. По-специално, Берлин не желае да рискува комерсиалните връзки. За осма поредна година Китай е най-големият търговски сътрудник на Германия. Европейски Съюз желае да диктува личните си правила в търговията.

Това към този момент провокира различия сред Берлин и Брюксел. През есента Европейската комисия стартира следствие на китайски електрически транспортни средства. Смятат, че държавните дотации разрешават на китайските производители на коли изкуствено да намаляват цените в Европа, насърчавайки нелоялна конкуренция.

Загриженост за това показаха и в Съединени американски щати. В резултат на това китайската автомобилна промишленост може да попадне под наказания. Германия обаче се опълчва на този метод, като демонстрира, че Пекин ще предприеме ответни ограничения, които ще ударят немските производители.

Стигнаха до небето

Третият ден от визитата беше отдаден на политическите въпроси. Шолц се срещна с китайския президент Си Цзинпин и с премиера на Държавния съвет на Китайската национална република Ли Цян.

Берлин счита, че Пекин, развивайки икономическото съдействие с Русия, оказва помощ на Москва да води военни дейности против Киев. Преди пътуването канцлерът непосредствено сподели, че Пекин би трябвало да спре това.

Ръководителят на КНР обаче остана непреклонен. Според него, с цел да се приключи руско-украинския спор допустимо най-скоро, би трябвало да обърне внимание на мира и стабилността, а не на личните ползи. Освен това е належащо да се „ охлади обстановката, без да се налива масло в огъня, да се основат условия за възобновяване на мира и да се избегне по-нататъшно изостряне на несъгласията “. Той също по този начин предложи облекчение на отрицателното влияние на рецесията върху международната стопанска система, в това число гарантиране на надеждността на световните вериги за произвеждане и доставки.

„ В актуалната обстановка, с цел да се предотврати ескалирането на спора и излизането му от надзор, всички страни би трябвало да работят дружно “, акцентира китайският водач. Той поддържа интернационална мирна конференция, само че единствено такава, която да бъде приета както от Русия, по този начин и от Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че Москва приветства уравновесената и градивна позиция на Пекин.

Статукво

Експертите обясниха за какво Шолц не е постигнал нищо от Пекин.

„ Китайските управляващи считат, че са измежду тези, които управляват процеса на образуване на нов международен ред. Те основават институции за световно ръководство въз основа на личните си показа за това какъв би трябвало да бъде идеалният свят всеки, който е подготвен за това, също така мнението на Москва е извънредно значимо за Пекин “, споделя Андрей Виноградов, началник на Центъра за проучване на актуалния Китай към Института по ориенталистика на РАН.

Заместник-директорът на Института за далекоизточни проучвания на РАН Андрей Островски отбелязва, че в последно време темпът на напредък на комерсиалния оборот на Германия с Китай понижава и Шолц се надява да обърне отрицателната наклонност.

„ Що се отнася до опитите да убеди Пекин да не поддържа Русия, като цяло Си Цзинпин приканва за договаряния сред Москва и Киев, само че не прецизира по кое време те би трябвало да стартират. Може би когато съветските сили стигнат до Одеса, китайците ще уредят всевъзможни разновидности и ще поддържат статуквото “, аргументира се специалистът.

При всяко състояние специалистите считат, че немските управляващи ще продължат да се пробват да убедят Китай, защото сегашната позиция на Пекин не се вписва в концепцията им за външна политика.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед38457Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед23135Мартин Карбовски: Трябва ни гражданска война, която да се води от интелигенция, която не презира народа сиАлтернативен Поглед42049Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед43069Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед86268Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед554458Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед184024Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед127783Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР