Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон призоваха

...
Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон призоваха
Коментари Харесай

Макрон и Мекел призовават за общата позиция в ЕС за пътуванията заради Делта варианта на Covid-19



Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон приканиха сътрудниците си на лидерската среща на Европейски Съюз в четвъртък да заемат по-твърда линия за пътуванията от страни отвън блока, като Англия, за справяне с разновидността Делта на ковид.

Меркел съобщи, че ще лобира за по-координиран метод, изключително във връзка с допускането на туристи от райони, където вирусните разновидности са необятно публикувани. " Очевидно сме загрижени за разновидността Делата (Delta), " сподели тя пред кореспонденти преди началото на европейската среща на върха в Брюксел, съобщи Ройтерс.

От своя страна Макрон уточни, че страните от Европейски Съюз би трябвало да бъдат извънредно бдителни за разновидността, открит за първи път в Индия, който е мощен мотив за безпокойствие и наподобява визира хора, които не са изцяло имунизирани.

Макрон сподели, че 27-членният блок би трябвало да вземе координирани решения за отваряне на граници за хора от други страни.

" За мен един от дискусионните въпроси е в действителност да се вземат координирани решения във връзка с отваряне на граници за трети страни и по отношение на признаването на ваксини, тъй като на този стадий би трябвало да ограничим това до имунизациите, които са утвърдени от Европейската организация по медикаментите ", съобщи Макрон по време на лидерската среща на Европейски Съюз в Брюксел.

Предупрежденията пристигнаха, откакто английският министър председател Борис Джонсън загатна, че Англия е покрай разрешаване на безкрайно пътешестване в чужбина за изцяло имунизирани хора.

Правителствата на Европейски Съюз се договориха за така наречен " бял лист " с 13 страни, в това число Австралия и Съединени американски щати, за чиито поданици би трябвало да бъдат отстранени рестриктивните мерки за пътешестване. В листата обаче се откроява отсъствието на Англия, за която обособените страни членки на съюза имат друг метод.

Франция и Германия изискват слагане под карантина на посетителите от Англия, до момента в който Португалия и Испания, които разчитат на английски туристи, не го вършат. В района на Лисабон обаче към този момент над половината от новите случаи на Covid-19 са от разновидността Делта.

Неотдавнашният скок на коронавирусните инфекции в Поругалия идва към месец, откакто подвластната от туризма южноевропейска страна се отвори за гости от останалата част от Европейски Съюз, както и от Англия.

В сряда външният министър на Португалия съобщи, че страната не е показала немарливост, когато е отворила границата си за английски туристи, макар че немският канцлер Меркел упрекна неотдавнашния скок на инфекциите с Covid-19 в снизходителните правила за пътешестване.

Португалският министър председател Антониу Коща съобщи, че водачите на Европейски Съюз ще обсъдят контрола върху влизането от трети страни, по-специално от Англия, добавяйки, че Португалия е следвала линията, контрактувана от държавните управления на Европейски Съюз.

Той добави, че Меркел е права да каже, че са нужни координирани дейности, изключително откакто пътуванията през границите в границите на Европейски Съюз към този момент бяха облекчени.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР