Германският Бундестаг забрани достъпа на сътрудник на Алтернатива за Германия,

...
Германският Бундестаг забрани достъпа на сътрудник на Алтернатива за Германия,
Коментари Харесай

Сътрудник на AfD с руски паспорт получи забрана да стъпва в Бундестага

Германският Бундестаг забрани достъпа на помощник на " Алтернатива за Германия ", откакто той е оценен като опасност за сигурността на Народното събрание.

Досега Владимир Сергиенко е разполагал с пропуск, който му е осигурявал право на свободно придвижване в постройката на Бундестага. Сергиенко има немски и съветски паспорти, и е вписан като помощник на депутата от популистката AfD Ойген Шмит.

Според Spiegel - Шмит е отговорникът по въпросите на хората с руско-германски генезис, и неведнъж се е изявявал като бранител на режима на Владимир Путин.

Самият Сергиенко е гостувал в пропагандни ТВ-предавания по държавната съветска телевизия и съгласно следствие на Spiegel има тесни връзки с властта в Москва - в това число е търсил подпомагане и " финансова помощ " от Русия за правосъдно оборване против доставката на военна помощ за Украйна.

Такова дело е заведено от " Алтернатива за Германия " пред Федералния парламентарен съд, само че партията твърди, че не била осведомена с дейностите на Сергиенко в Русия и че разноските по процеса са поети от парламентаранта група.

От началото на годината той е в листата на глобените от Украйна.

Това не е първият случай, в който AfD попада под радара на немските служби за сигурност.
През април 2023 година контраразузнаването в Германия разгласи младежката организация на партията за " екстремистка " поради цялостна акция за " деградиране на демократичната система на Германия ". Няколко месеца по-късно тази подредба въпреки всичко беше краткотрайно анулирана след обжалване пред Административния съд. Службите в Саксония-Анхалт също сложиха под наблюдаване локалното крило на AfD поради радикализация на членовете на партията.
52-годишният Владимир Сергиенко е роден в Украйна по време на Съветския съюз, като сега има съветски паспорт, а от края на 2022 - и немско поданство.

От началото на съветската военна инвазия той е посещавал Москва няколко пъти. Западни разследващи служби подозират, че Сергиенко би могъл да е сътрудник на въздействие на Москва в " Алтернатива за Германия " - или да дава пари на партията.

През април и юни немските митнически служби откриват 9000 евро в брой у Сергиенко при следващите му завръщания от Русия.

Сергиенко отхвърля да работи по поръчки на Москва. Пред Spiegel той твърди, че има голям брой контакти, само че нито е " майстор-шпионин ", нито е " представител на нечия агитация ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР