Германският автомобилен производител и гръцкото правителство стартираха пилотен проект за

...
Германският автомобилен производител и гръцкото правителство стартираха пилотен проект за
Коментари Харесай

Гръцкият остров с 1500 жители, на който скоро ще има само електромобили и ще се захранва основно със зелена енергия

Германският авто производител и гръцкото държавно управление стартираха пилотен план за зелена подвижност на гръцкия остров Астипалея в Егейско море през 2021 година.

Идеята е транспортните средства на острова последователно да се електрифицират и да се зареждат най-много с локално създадена сила от възобновими източници. Споделените пътувания, които би трябвало да станат всеобщо средство за напредване ще оказват помощ за понижаване на трафика. Пилотният план за умна подвижност ще продължи минимум шест години.

Вече има и изясненост за построяването на оборудванията. Public Power Corp. (PPC), гръцката държавна компания, завоюва търг за създаване на план за слънчева сила и предпазване на гръцкия остров.
 До 5 години светът ще създава толкоз зелена сила, колкото е нужно за зареждането на Китай
До 5 години светът ще създава толкоз зелена сила, колкото е нужно за зареждането на Китай

Това ще се дължи най-много на вложения в слънчева и вятърната сила

PPC Renewables завоюва търга за създаване на 3,5 MW слънчев план и 5 MW/10 MWh система за предпазване на острова.

Според критиците Астипалея, който е дом на към 1500 локални поданици, към момента черпи по-голямата част от електрическата енергия си от дизелови генератори. Сега обаче това ще се промени.

Очаква се строителството на слънчевата централа и оборудването за предпазване на сила да стартира след към шест месеца. Това разяснява основният изпълнителен шеф на PPC Renewables Константинос Маврос, представен от pv magazine. Системата ще проработи изцяло след година и половина и ще покрие половината от потребностите на Astypalaia от електрическа енергия.

Съществуващите дизелови генератори ще останат обаче, с цел да обезпечават останалата нужна част от силата.

Според Маврос PPC Renewables се ангажира да разшири хибридния план за към три до четири години, с цел да покрие повече от 80% от потребностите от електричество на острова .

Освен Астипалея и други гръцки острови минават към зелено и енергийно бъдеще. Подобни планове в развиване или работещи сега има на гръцките острови Наксос, Халки и Тилос.
 Гърция възнамерява да покрива 80% от енергийните си потребности от възобновимите енергийни източници до 2030-а
Гърция възнамерява да покрива 80% от енергийните си потребности от възобновимите енергийни източници до 2030-а

Ревизираният Национален проект за енергетика и климат на страната беше разискван от междуведомствена комисия

През 2021 година гръцкото държавно управление започва " Инициативата Gr-Eco Islands ", за да внедри зелени технологии в архипелага в Егейско море. Инициативата включва инвестиция от 100 милиона евро, само че държавното управление към момента не е разгласило политическата рамка.

Преходът към възобновима сила в дребните острови, които не са свързани с мрежата на континенталната част на Гърция, е основен приоритет на управляващите. Но това не е единствено по екологични аргументи. Трябва да се има поради, че производството на електрическа енергия посредством дизелови генератори коства на Гърция милиони евро всяка година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР