Германските законодатели сложиха край на съдебния по отношение на програмата

...
Германските законодатели сложиха край на съдебния по отношение на програмата
Коментари Харесай

Германският Бундестаг одобри програмата на ЕЦБ за покупка на облигации

Германските законодатели сложиха завършек на правосъдния във връзка с програмата за покупка на облигации на Европейската централна банка като гласоподаваха в интерес на паричния проект, считан за основен фактор на поддръжката за изуменото стопанство на еврозоната. Широка коалиция от парламентаристи от двете партии, подкрепящи канцлера Ангера Меркел, както и от партиите на Зелените и на Либералдемократите, гласоподаваха на 2 юли да бъдат признати обясненията на ЕЦБ за така наречен стратегия за покупки в пубичния бранш (PSPP). Което изпрати мощен сигнал, че немският полиjически хайлайф е подготвен да брани единството на Европа.

Спорът бе провокиран от Конституционния съд на Германия, който реши на 5 май, че стартиралата през 2015-а скица PSPP в размер на 2.2 трлн. евро може да се окаже противозаконна. Съдиите задължиха немския парламент да изиска доказателства от европейските централни банкери, че програмата е уравновесена и няма негативни странични резултати върху стопанската система и заплашиха да изтеглят Бундесбанк от присъединяване в нея. Парламентарният избор значи, че немската централна банка остава член на схемата и няма да връща купените до момента облигации

След като се срещна с детайлностите на паричния проект, немският Бундестаг реши, че той е "пропорционален " и е съгласуван със законодателството на общността.

"Фактът, че четири парламентарни групи поддържат програмата, е мощен сигнал ", разяснява Аkтдреас Юнг - заместител ръководител на парламентарната група на ръководещата ХДС по време на дебатите преди вота. Юнг добави, че той утвърждава присъединяване на Бундесбанк в схемата.

Членът на изпълнителния ръб на ЕЦБ - Ив Мерш - пък разгласи "авансова " победа преди окончателното решение на 2 юли и сподели, че не вижда "пречки " пред присъединяване на немската централна банка в покупките на облигации по PSPP. Управителният съвет на ЕЦБ разпореди в края на юни да бъдат огласени няколко документа, които да оказват помощ на членовете на Бундестага да решат разногласието. Материалите бяха предоставени на законодателите от ръководителя на Бундесбанк - Йенс Вайдман, с цел да се запази независимостта на ЕЦБ, която дефакто не е подотчетна на немския парламентарен съд.

Членовете на Бундестага от обединението на госпожа Меркел и на Зелените показаха по време на изявленията си в Народното събрание, че биха желали да се ускори разговора на Народното събрание с Бундесбанк за метода, по който паричната политика визира стопанската система. А социалдемократът Кристиян Петри, чиято партия е съдружен сътрудник в кабинета на Меркел, сподели, че "Германия ще може да се движи напред само в тандем с Европа ".

Решението на немския парламентарен съд, което отхвърля част от присъдата в интерес на ЕЦБ на Европейския съд по проблема от 2018-а, предизвика спор дали национални правосъдни управляващи не нарушават независимостта на европейските централни банкери и не оспорват върховенството на европейския арбитражен съд. То проправя път и към възможни бъдещи правни офанзиви, каквито приготвя крайнодясната "Алтернатива за Германия ". Тя ще нападна със сходни на употребяваните за PSPP причини пусната през март тази година изключителна пандемична стратегия (PEPP) в размер на 750 милиарда евро, чийто размер бе повишен преди месец до 1.35 трлн. евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР